Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 12:22
ΑΓΟΡΕΣ

Γαλλία: Ανάσα από τον πληθωρισμό δύο μέρες πριν τις εκλογές

Γαλλία: Ανάσα από τον πληθωρισμό δύο μέρες πριν τις εκλογές

Υποχώρησε ελαφρά ο πληθωρισμός στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της απόφασης της ΕΚΤ να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων, ενώ παράλληλα έδωσε ένα επιπλέον ατού στον Emmanuel Macron ενόψει των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 2,6% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Η μέτρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Παράλληλα, υποχώρηση κατέγραψε και ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Η αύξηση των τιμών «φρέναρε» στο 3,5% από 3,8%, επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και ένας δείκτης των υποκείμενων πιέσεων παρέμεινε σταθερός.

Παρότι η ΕΚΤ προχώρησε στο πρώτο βήμα μείωσης του κόστους δανεισμού αυτό το μήνα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της εμφανίζονται απρόθυμοι να πρποσδιορίσουν τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για μια σειρά από ζητήματα, από την αύξηση των μισθών έως τη γεωπολιτική.

Οι αγορές ποντάρουν σε μία ή δύο ακόμη μειώσεις το 2024 – άποψη που υποστηρίζουν ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Εκτός από τα γαλλικά και ισπανικά στοιχεία, οι επενδυτές θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ιταλία την Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τη Γερμανία και την Τρίτη συνολικά για την Ευρωζώνη.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λόγω κυρίως της αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη τιμών, ο πληθωρισμός υποχώρησε ακόμη περισσότερο από ό,τι στην εναρμονισμένη μέτρηση, φθάνοντας το 2,1% τον Ιούνιο.

Το κόστος ζωής αποτελεί μείζον ζήτημα στις πρόωρες εκλογές που ξεκινούν την Κυριακή. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη και οι τιμές είναι οι κυριότερες ανησυχίες και τα κυριότερα κόμματα έχουν προτείνει μέτρα, όπως μείωση των φόρων επί των πωλήσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παρόλα αυτά, τα καλύτερα νέα για την παρούσα κυβέρνηση είναι τα ξεχωριστά στοιχεία της Insee που δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Μάιο, καθώς τα νοικοκυριά ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα και ενέργεια. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εκδώσουν junk ομόλογα

Allianz: Οι επενδυτές φοβούνται νέα κρίση χρέους λόγω της Γαλλίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News