Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίδραση με δεκανίκια Alpha και ευρωαγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίδραση με δεκανίκια Alpha και ευρωαγορές

Με μικρή άνοδο κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα τη σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.406,89 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,46% με την αξία των συναλλαγών στα 13 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,28% στις 1.213,06 μονάδες με την Alpha να καταγράφει κέρδη 1,57%, την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 0,18%, ενώ πτωτικά κινούνται οι Eurobank (-0,98%) και ΕΤΕ (-0,05%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank, της Aegean Airlines και της Elvalhalcor. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ και του ΟΛΠ.

Ενισχυμένες είναι και οι ευρωπαϊκές μετοχές -πλην της Γαλλία όπου καταγράφεται νέα πτώση εν μέσω της αβεβαιότητας για τις εκλογές την Κυριακής- με τις τιμές του αργού να οδηγούν σε άνοδο τις μετοχές ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,07%, αφού έκλεισε με απώλειες τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο κλάδος ενέργειας σημείωσε άνοδο 1%, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τιμών του αργού, ενώ οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 0,8% στην αρχή της συνεδρίασης.

Η λήξη του χρηµατιστηριακού εξαµήνου συµπίπτει µε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτήµατα για την πολιτική και κατ’ επέκταση δηµοσιονοµική κατεύθυνση µεγάλων οικονοµιών της Ευρωζώνης, σχολιάζει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής και µέλος της βρετανικής Society of Technical Analysis. Οι µετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και τα κρατικά οµόλογα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» σε τέτοιου είδους κρίσεις, µε τα «απόνερα» να φτάνουν µέχρι τo Χρηµατιστήριο της Αθήνας, επισηµαίνει.

Σαν να µην έφτανε το µε αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το Χ.Α., στην προσπάθειά του να βρει σηµαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιµέτωπο και µε έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η µη αναβάθ- µισή του από τον οίκο MSCI σε ανεπτυγµένη Αγορά, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και η µερική ή ολική αποχώρηση µεγαλοµετόχων από το ταµπλό της λεωφόρου Αθηνών. Συνεπώς, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης, αυτή τη στιγµή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 µονάδων του Γενικού Δείκτη, παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να µοιάζει µε… «όνειρο θερινής νυκτός» και ενώ έχουµε µπει για τα καλά στο καλοκαίρι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Οριακά κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News