Business & Finance Πέμπτη 27/06/2024, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική άνοδος αποδόσεων – Ανησυχίες για Γαλλία και πληθωρισμό

Ομόλογα: Σημαντική άνοδος αποδόσεων – Ανησυχίες για Γαλλία και πληθωρισμό

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων εκτινάχθηκαν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης οι ομολογιακές αποδόσεις των γερμανικών 10ετών, ενώ το premium κινδύνου που ζήτησαν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν σε γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών επέστρεψε κοντά στα επικίνδυνα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Προς το τέλος όμως της συνεδρίσης, επήλθε κάποιος βαθμός σταθεροποίησης. 

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς έφθασε στο 3,278% στην αρχή της συνεδρίασης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου, με άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης. 

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση έφθασε αρχικά έως το 2,48% για να επιστρέψει στο 2,44%. Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών επέστρεψε κοντά στις 82 μονάδες βάσης, που άγγιξε στις 14 Ιουνίου. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής, με το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις να έχει το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. 

«Οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικές εν όψει των εκλογών της Κυριακής στη Γαλλία», αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup. 

Οι ανησυχίες μεταφέρθηκαν και στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να σκαρφαλώνει ξανά στο 4,044%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιουνίου. Το spread έναντι των γερμανικών 10ετών αυξήθηκε στις 157 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στις 159 που άγγιξε στις 14 Ιουνίου. 

Στην ελληνική αγορά, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 18 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,69% με το spread στις 125 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,14%. 

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περιμένουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη μήπως και δώσουν κάποια περαιτέρω κατεύθυνση σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Στις ΗΠΑ αύριο θα δημοσιοποιηθεί ο δείκτης για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες, ενώ στην Ευρώπη τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου σε Γαλλία και Ισπανία. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News