Business & Finance Πέμπτη 27/06/2024, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό – Βαρίδι η βουτιά της H&M

Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό – Βαρίδι η βουτιά της H&M

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση 0,43% χαμηλότερα στις 512 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης σημείωσαν άνοδο 0,45%, ενώ το λιανικό εμπόριο έχασε 1,86%.

O FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,55% στις 8.179 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,30% στις 18.210 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,03% στις 7.530 μονάδες. Με πτώση έκλεισαν επίσης και ο ιταλικός MIB (-1.06) και ο ισπανικός IBEX (-0.72).

Η H&M σημείωσε βουτιά 13% αφού ανακοίνωσε μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των κερδών του δεύτερου τριμήνου και έθεσε εν αμφιβόλω τον στόχο της για το περιθώριο κέρδους του έτους.

Η σουηδική Riksbank διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού την Πέμπτη, αλλά σηματοδότησε ότι αναμένει να συνεχίσει και πάλι τη χαλάρωση, με έως και τρεις μειώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε επίσης τα επιτόκια αμετάβλητα στο 50,00%.

Η προσοχή των παγκόσμιων αγορών στρέφεται στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Παρασκευή, με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Μαΐου, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve, να αναμένεται να ανακοινωθεί. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η έκθεση θα καταδείξει χαλάρωση των τιμολογιακών πιέσεων που θα μπορούσε να εδραιώσει την πιθανότητα η Fed να να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Οι ανακοινώσεις στοιχείων στην Ευρώπη την Πέμπτη περιλαμβάνουν τους τελευταίους αριθμούς καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν μηνιαία βελτίωση, και τις ισπανικές λιανικές πωλήσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,6%.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύονταν χαμηλότερα, καθώς το ιαπωνικό γεν εξασθένησε σε χαμηλό σχεδόν 38 ετών αργά την Τετάρτη, φτάνοντας τα 160,82 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι αμερικανικές μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες στις πρωινές συναλλαγές.

Moneyrview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News