Business & Finance Τετάρτη 26/06/2024, 20:46
ΑΓΟΡΕΣ

Γεν: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 – Φήμες για παρέμβαση

Γεν: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 – Φήμες για παρέμβαση

Το γιεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986, γεγονός που πυροδότησε φημολογίες ότι οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας θα παρέμβουν ξανά για να στηρίξουν το νόμισμα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις χειρότερες ρευστοποιήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,6% στα 160,62 ανά δολάριο, ξεπερνώντας τα περασμένα επίπεδα που οδήγησαν τους αξιωματούχους να παρέμβουν στην αγορά ξένου συναλλάγματος τον Απρίλιο. Το γιεν έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 12% φέτος, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγωγών, πλήττοντας τους Ιάπωνες καταναλωτές και προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία στις επιχειρήσεις.

Ο Μασάτο Κάντα, υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας και επικεφαλής της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν τις αγορές συναλλάγματος και θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως απαιτείται. Περιέγραψε τις τελευταίες κινήσεις του νομίσματος “γρήγορες” και “μονόπλευρες”, αλλά απέφυγε να σχολιάσει εάν οι κινήσεις των νομισμάτων είναι υπερβολικές. Το γιεν διεύρυνε τις απώλειές του μετά τις δηλώσεις του.

Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στην Ιαπωνία – όπου το κόστος δανεισμού παραμένει κοντά στο μηδέν – και των ΗΠΑ διατήρησαν τις πιέσεις στο γιεν παρά τις προσπάθειες να συγκρατήσουν τη διολίσθηση. Το επόμενο μεγάλο σημείο δοκιμασίας μπορεί να προκύψει από το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού. 

«Η ρητορική από το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες σηματοδότησε αυξημένη ανησυχία», δήλωσε ο Έρικ Νέλσον, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo στο Λονδίνο. Αναμένει ότι οι αξιωματούχοι δεν θα παρέμβουν έως ότου το  νόμισμα διολισθήσει στα 165 ανά δολάριο πριν εισέλθει στην αγορά, ένα επίπεδο που οι τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Bank of America λένε ότι είναι η νέα «γραμμή στην άμμο» για τις αρχές.

Πολλά διακυβεύονται για την Ιαπωνία, η οποία ξόδεψε το ρεκόρ των 9,8 τρισ. γιέν (61,1 δισ. δολαρίων) στις πιο πρόσφατες περιόδους παρέμβασής της. Η Citigroup εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει αποθεματικό από 200 έως 300 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε εκστρατεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι είπε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά και ότι θα λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα όπως απαιτείται. Ο Κάντα είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι οι αρχές είναι έτοιμες να επέμβουν, 24 ώρες την ημέρα, εάν χρειαστεί, ενώ επανέλαβε ότι δεν στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

«Εάν οι κινήσεις αρχίσουν να γίνονται άτακτες πέραν του 160, μπορεί να έρθουν για να εξομαλύνουν την κίνηση», δήλωσε η Win Thin, επικεφαλής στρατηγικής αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο της Brown Brothers Harriman & Co στη Νέα Υόρκη. 

Ενώ οι ΗΠΑ σταμάτησαν να χαρακτηρίζουν την Ιαπωνία – ή οποιονδήποτε άλλο εμπορικό εταίρο – χειραγωγό νομισμάτων, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έγραψαν ότι «σε μεγάλες, ελεύθερες αγορές ξένου συναλλάγματος, η παρέμβαση θα πρέπει να επιφυλάσσεται μόνο για πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις με κατάλληλες προηγούμενες διαβουλεύσεις».

Συγκρατημένη μεταβλητότητα

Ωστόσο, τα αμερικανικά στοιχεία της Παρασκευής ενδέχεται να μειώσουν μέρος από την πίεση στο γιεν. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο δομικός δείκτης για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες – μέτρο που αποκλείει τις ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας – θα επιβραδυνθεί, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την προοπτική η Fed να μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος.

Η αστάθεια παραμένει επίσης σχετικά χαμηλή στην αγορά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρέμβαση των αρχών στην αγορά, λένε πολλοί αναλυτές. Η αστάθεια στο δολάριο-γεν σε διάρκεια μηνός κυμάνθηκε κάτω από το 9% για μεγάλο μέρος αυτού του μήνα, πολύ χαμηλότερα από 12,4% στα τέλη Απριλίου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News