Business & Finance Τρίτη 25/06/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η Airbus και η Merck άσκησαν πιέσεις στις αγορές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η Airbus και η Merck άσκησαν πιέσεις στις αγορές

 Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς βούλιαξε η Αirbus μετά την προειδοποίηση για την κερδοφορία της προκαλώντας ρευστοποιήσεις στον χώρο της αεροναυπηγικής, την ώρα που οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2% καθώς ο μεγαλύτερος όμιλος αεροναυπηγικής της Ευρώπης αναθεώρησε πτωτικά το στόχο του για τα οικονομικά του αποτελέσματα και επιβαρύνθηκε με το ποσό των 900 εκατ. ευρώ στο τμήμα διαστημικής. 

Η προειδοποίηση για την κερδοφορία του και οι προβλέψεις για λιγότερες παραδόσεις αεροσκαφών παρέσυραν σε πτώση και τις μετοχές των Rolls-Royce και MTU Aero Engines. 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX για τον κλάδο αεροναυπηγικής και άμυνας υποχώρησε 3,8% στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριμήνου. 

Ο δείκτης τεχνολογίας, που παρακολουθεί ορισμένες από τις κορυφαίες τεχνολογικές της Ευρώπης, ανέκαμψε από το χαμηλό τριών περίπου εβδομάδων για να κλείσει με κέρδη 0,2%. 

Οι κατασκευαστές ημιαγωγών συγκαταλέγονται μεταξύ των κλάδων με την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, με το δείκτη να ενισχύεται 15% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γαλλικός CAC 40 απώλεσε 0,63% της αξίας του, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,12% και το βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,09%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,23%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,22%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η γερμανική Merck υποχώρησε περίπου 6%, αφότου η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σταματά τις δοκιμές της για το φάρμακο xevinapant για τον προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και αυχένα. 

 Στον απόηχο, η μετοχή της Novo Nordisk ενισχύθηκε 4% σε ιστορικό υψηλό, αφότου η δανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το φάρμακό της κατά της παχυσαρκίας Wegovy εγκρίθηκε στην Κίνα. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News