Business & Finance Δευτέρα 24/06/2024, 23:25
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε υψηλό μηνός ο Dow – Ενισχύονται οι πετρελαϊκές – Πτωτικά για τρίτη μέρα η Nvidia

Wall Street: Σε υψηλό μηνός ο Dow – Ενισχύονται οι πετρελαϊκές – Πτωτικά για τρίτη μέρα η Nvidia

Οι μετοχές σε διάφορους κλάδους σημείωσαν ράλι τη Δευτέρα και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σε υψηλό ενός μήνα, καθώς οι επενδυτές έφυγαν από τις μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσθεσαν στα χαρτοφυλάκιά τους κάποιες εταιρείες που υστερούν, ποντάροντας σε μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve φέτος.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν χαμηλότερα λόγω της μερικής απομάκρυνσης των επενδυτών από τις μετοχές τεχνολογίας, των οποίων τα υπερβολικά κέρδη οδήγησαν στο φετινό ράλι. Η Nvidia διολίσθησε για τρίτη συνεδρίαση, καθώς οι χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρθηκαν σε ανάληψη κερδών μετά τη ραγδαία άνοδο της περασμένης εβδομάδας που την κατέστησε την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Ο Dow Jones σημείωσε άλμα και κατέγραψε σερί κερδών πέντε ημερών. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε επίσης το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, σηματοδοτώντας κέρδη στην ευρύτερη αγορά.

O S&P 500 έχασε 16,75 μονάδες ή 0,31% και έκλεισε στις 5.447,87 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 192,54 μονάδες ή 1,09% στις 17.496,82 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 260,88 μονάδων ή 0,67%, στις 39.411,21 μονάδες.

Άλλες μετοχές τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών μετοχών των Taiwan Semiconductor Manufacturing, Broadcom, Marvell Technology και Qualcomm, υποχώρησαν, παρασύροντας τον δείκτη προς τα κάτω.

«Η αγορά πουλάει μερικούς από τους νικητές και αγοράζει μερικούς από τους υστερούντες εδώ», δήλωσε ο Jack Janasiewicz, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Natixis Investment Managers. «Είναι ένα μικρό νεύμα για να κοιτάξει κανείς πάνω από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που βγαίνουν την Παρασκευή, καθώς οι προσδοκίες είναι για ένα αρκετά ήπιο αποτέλεσμα».

Η τεχνολογία και η αγορά καταναλωτικών αγαθών ήταν οι μόνοι δύο πτωτικοί μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500, ενώ ο τομέας της ενέργειας ήταν αυτός που σημείωσε την καλύτερη απόδοση.

«Υπήρξε μια περιστροφή προς ορισμένους από τους κλάδους της αγοράς, όπως οι χρηματοπιστωτικοί τομείς, η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η ενέργεια έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ενός μικρού άλματος στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Ed Clissold, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Ned Davis Research για τις ΗΠΑ. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα ωθούμενες από τις ισχυρότερες προσδοκίες για τη ζήτηση καυσίμων, οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας και υπηρεσιών πετρελαίου αυξήθηκαν.

Εκτός από την Nvidia και άλλες μετοχές τσιπ, «η υπόλοιπη αγορά συμπεριφέρεται θετικά με την προσδοκία ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε πορεία για μια βασική περίπτωση ομαλής προσγείωσης», δήλωσε ο Carl Ludwigson, διευθύνων σύμβουλος στην Bel Air Investment Advisors.

Το μεγαλύτερο γεγονός στο ραντάρ των επενδυτών για την εβδομάδα είναι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό, που αναμένεται να δείξει συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν περίπου δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, αποτιμώντας μια πιθανότητα 61% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch της LSEG. Η τελευταία πρόβλεψη της ίδιας της Fed είναι για μία μείωση των επιτοκίων πιθανότατα τον Δεκέμβριο.

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%.

Άλλα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα αφορούν στα διαρκή αγαθά, τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας και τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, την ετήσια ανασύσταση του δείκτη Russell. Αναμένονται επίσης αποτελέσματα τριμήνου ορισμένων εταιρειών.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Joe Biden θα συζητήσει με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Donald Trump στην Ατλάντα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση μιας κούρσας για τις εκλογές του Νοεμβρίου, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι στήθος με στήθος.

Η Meta Platforms σημείωσε άνοδο μετά από μια αναφορά ότι η μητρική εταιρεία του Facebook συζήτησε την ενσωμάτωση του μοντέλου γενετικής τεχνητής νοημοσύνης της στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Apple που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τα iPhones. Οι μετοχές της Apple σημείωσαν επίσης άνοδο.

Η RXO σημείωσε άλμα λόγω των σχεδίων για την εξαγορά της επιχειρηματικής μονάδας Coyote Logistics της United Parcel Service έναντι 1,025 δισ. δολαρίων.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News