Business & Finance Δευτέρα 24/06/2024, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε θετικό έδαφος με ώθηση από τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε θετικό έδαφος με ώθηση από τις τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα οικονομικά στοιχεία και αποφάσεις για τα επιτόκια από την περιοχή.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,73%,στις 518 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Οι τράπεζες πρόσθεσαν 1,9%, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν πτώση 0,7%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,89% φτάνοντας τις 18.325 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,03% στις 7.706 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,53% φτάνοντας τις 8.281 μονάδες, ενώ και ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 1,58% στις 33.834 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 11.172 μονάδες αυξημένος κατά 1,27%.

Τα γερμανικά blue-chips του δείκτη DAX έκλεισαν 1% υψηλότερα, ακόμη και μετά τη δημοσίευση έρευνας του Ινστιτούτου Ifo, σύμφωνα με την οποία το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας επιδεινώθηκε τον Ιούνιο. Οι προσδοκίες ήταν πιο απαισιόδοξες, καθώς η οικονομία αγωνίζεται να ξεφύγει από τη στασιμότητα.

Ο γερμανικός κατασκευαστικός κολοσσός Hochtief ήταν εν τω μεταξύ ο πιο κερδισμένος στον Stoxx, με άνοδο σχεδόν 10%, μετά την αναβάθμιση της μετοχής από τους αναλυτές της Jefferies σε «buy».

Οι ευρωπαϊκές αγορές βίωσαν μια ακανόνιστη εβδομάδα συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά από αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και ανακοινώσεις στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και της διατήρησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ανακοινώσεις στοιχείων που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από την Ισπανία την Τρίτη και την Ιταλία την Παρασκευή. Το παγκόσμιο κλίμα θα επηρεαστεί επίσης από τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, τον αγαπημένο δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve, που δημοσιεύεται την Παρασκευή.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κυρίως τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Αυστραλία και την Ιαπωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν συγκρατημένες στις πρώτες συναλλαγές, καθώς η αγορά εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και στο πρώτο εξάμηνο του 2024 κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News