Business & Finance Δευτέρα 24/06/2024, 17:30
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στην αρχή της τελευταίας εβδομάδας του α’ εξαμήνου

Wall Street: Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στην αρχή της τελευταίας εβδομάδας του α’ εξαμήνου

Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι δείκτες στη Wall Street την Δευτέρα, καθώς η αγορά εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και το α’ εξάμηνο του 2024 έτοιμη να καταγράψει υψηλά ρεκόρ.

Η χρηματιστηριακή αγορά εξαφάνισε τις προηγούμενες απώλειες, καθώς αρκετά μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας ωθήθηκαν υψηλότερα, αντισταθμίζοντας την πτώση της Nvidia Corp. Η εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης επέκτεινε την κατρακύλα της, διολισθαίνοντας σχεδόν 10% σε τρεις ημέρες. Παρόλα αυτά, άλλα μεγάλα ονόματα τεχνολογίας, όπως η Tesla Inc. και η Apple Inc. κινούνται σε θετικό έδαφος.

«Η χρηματιστηριακή αγορά δεν βρίσκεται σε φούσκα, και ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι υπό πίεση, οι τιμές των μετοχών δεν έχουν αποσυνδεθεί από τα θεμελιώδη μεγέθη, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της φούσκας του 2000», δήλωσε η Emily Bowersock Hill της Bowersock Capital Partners. «Αυτή τη στιγμή, η αγορά επιβραβεύει τις εταιρείες που προσφέρουν ισχυρά κέρδη και τιμωρεί εκείνες που δεν προσφέρουν».

Ο S&P 500 κυμαινόταν κοντά στις 5.480 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 100 υποαπέδωσε τους κύριους δείκτες αναφοράς, αφού έφτασε πολύ κοντά στο όριο των 20.000 μονάδων την περασμένη εβδομάδα. Η Nvidia βυθίστηκε περίπου 3% τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μεταβλήθηκαν ελάχιστα στο 4,25%. Το Bitcoin υποχώρησε κατά 3,3% στα 61.591,88 δολάρια.

Μετά από ένα ράλι μετοχών που καθοδηγείται από την τεχνολογία, οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Binky Chadha λένε ότι οι αμερικανικές μετοχές θα κάνουν παύση. Υπάρχουν πολλές καλές ειδήσεις που αναμένονται στις αγορές αυτή τη στιγμή και αν αυτή η αισιοδοξία αποδειχθεί αδικαιολόγητη, θα μπορούσαν να υπάρξουν πτωτικοί κίνδυνοι, σημείωσε η Lori Calvasina της RBC Capital Markets. Η αγορά συνεχίζει να θέλει να διευρυνθεί, αλλά εξακολουθεί να δυσκολεύεται να το κάνει αυτό, πρόσθεσε η ίδια.

«Γενικότερα, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες εισροές που έχουν καταγραφεί ποτέ σε αμοιβαία κεφάλαια τεχνολογίας/ανάπτυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης», δήλωσε ο Jonathan Krinsky της BTIG. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για μια βραχυπρόθεσμη εκκαθάριση πολλών πρωτοπόρων από την αρχή του έτου».

Για τον Matt Maley της Miller Tabak, αν η αδυναμία σε μερικά τεχνολογικά ονόματα μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είδαμε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μεταφερθεί και στον υπόλοιπο όμιλο, είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην ευρύτερη αγορά. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Μια πτώση στον τεχνολογικό τομέα είναι σίγουρα πιθανή, ακόμη και αν ο τεχνολογικός τομέας πρόκειται να τα πάει καλά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών συνολικά», σημείωσε ο Maley. «Ακόμη και αν συμφωνείτε με το πιο ανοδικό σενάριο για το φαινόμενο της τεχνητής νοημοσύνης για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καμία ομάδα δεν κινείται σε ευθεία γραμμή».

Ο αναλυτής σημείωσε ότι τα επερχόμενα αποτελέσματα της Micron Technology Inc. την Τετάρτη θα μπορούσαν να είναι κλειδί σε αυτό το μέτωπο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News