Business & Finance Κυριακή 23/06/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Schnabel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια αν δεν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός

Schnabel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια αν δεν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός

Ο κίνδυνος νέων κλυδωνισμών του πληθωρισμού σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη όσον αφορά τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel.

«Θα μπορούσαμε να απειληθούμε από νέα σοκ τιμών», δήλωσε η Schnabel σε τελετή απονομής βραβείων στο Κίελο της Γερμανίας την Κυριακή. «Γι’ αυτό είμαστε σε επιφυλακή και δεν έχουμε δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια πορεία σταθερών επιτοκίων, αλλά εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και να βασιζόμαστε στα εκάστοτε νέα δεδομένα».

Η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού νωρίτερα αυτό το μήνα και ενώ οι αξιωματούχοι έδωσαν σήμα ότι δεν θα είναι η μόνη μείωση, δεν έχουν προσφέρει πολλά στοιχεία για το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια. Οι περισσότεροι έχουν επισημάνει τους υπάρχοντες κινδύνους για τον πληθωρισμό και έχουν υποστηρίξει μια πιο προσεκτική προσέγγιση. 

Η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιθανό να είναι «κάπως ανώμαλη», είπε, προσθέτοντας ότι «το περιγράφουμε ως το δύσκολο τελευταίο μίλι».

Η Schnabel δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται γρήγορα, οι πιέσεις στις τιμές από τις υπηρεσίες αποδεικνύονται πιο επίμονες. 

Schnabel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια αν δεν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός-1

 

Η ΕΚΤ δεν βλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα φθάσει τον στόχο του 2% πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,6% τον Μάιο, αν και μια πρόβλεψη από το Bloomberg Economics προτείνει επί του παρόντος μια τιμή κοντά στο 2,2% για τον Ιούνιο.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Schnabel. Παρόλα αυτά, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων κατολισθήσεων στην Ελβετία- είναι μεταξύ των πιθανών σοκ από την πλευρά της προσφοράς, πρόσθεσε. 

Εν τω μεταξύ, η συσσώρευση εργατικού δυναμικού επιβαρύνει την παραγωγικότητα της εργασίας και αποδυναμώνει τη διάχυση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε η Schnabel.

«Τώρα που ο πληθωρισμός επιστρέφει, βλέπουμε ότι η αύξηση των μισθών επίσης σταδιακά χαλαρώνει και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα σπιράλ μισθών-τιμών όπως είδαμε στη δεκαετία του 1970», είπε. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στον στόχο μας για τον πληθωρισμό».

Είπε επίσης ότι «οι επιχειρήσεις αρχίζουν να απορροφούν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στα περιθώρια κέρδους τους».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News