Business & Finance Παρασκευή 21/06/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση με έκρηξη τζίρου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση με έκρηξη τζίρου

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε από μεταβλητότητα αλλά και εκρηκτικό τζίρο λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE Russell, καθώς μπήκε στον Mid Cap η Optima Bank και στον Micro Cap h Orilina, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Μετά τη χθεσινή απογοήτευση για την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια που προκάλεσε φόβους ακόμα και στις τραπεζικές μετοχές, επισκιάζωντας το θετικό κλίμα που προκάλεσε το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Masdar, σήμερα ήρθε το σοκ του MSCI που διατήρησε την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν ότι το ΧΑ θα ενταχθεί σε λίστα παρακολούθησης με στόχο την αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.424,04 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,16% με την αξία των συναλλαγών στα 242,93 εκατ. ευρώ. Eνδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.427,84 μονάδες (+0,43%) και κατώτερη τιμή στις 1.415,27 μονάδες (-0,45%). 

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,22%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 10,12%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,68%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 1.241,44 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 0,04%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΛΠ (+3,79%), της Τιτάν (+3,20%), της Autohellas (+1,74%) και της Μυτιληναίος (+1,46%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,99%), της Σαράντης (-2,33%), Motor Oil (-1,70%), της Quest Συμμετοχών (-1,51%) και της Alpha Bank (-1,22%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 11.907.086 και 9,483.424 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Optima με 37,26 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 33,38 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 56 μετοχές, 52 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Πάντως, οι ευρωαγορές υποχωρούν εκ νέου σήμερα καθώς η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζεται μέχρι τουλάχιστον της γαλλικές εκλογές, ενώ προβληματισμός επικρατεί και σχετικά με την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης.

Με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να κάνει «ασκήσεις ισορροπίας» λίγο πάνω από τα χαµηλά διµήνου των 1.400 µονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηµατιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις, σηµειώνει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Οι αναταράξεις σε «βαθιές» µετοχικές αγορές, όπως ο γερµανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε ευρωπαϊκά κρατικά οµόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθµισης περιγράφουν εύγλωττα ότι εάν δεν οµαλοποιηθεί το κλίµα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα, ο «νόµος της βαρύτητας» θα πρωταγωνιστήσει στα επιµέρους εθνικά χρηµατιστήρια. Ο κ. Στεριώτης υπογραµµίζει ότι οι διορθώσεις προσφέρουν σηµαντικές ανάσες στο Χ.Α., αλλά συστήνει προσοχή, καθώς η µεσοπρόθεσµη διαγραµµατική εικόνα θα αρχίσει να επιδεινώνεται σηµαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίµατα κάτω από τις 1.400 µονάδες. Στο τρέχον, γεµάτο ερωτηµατικά, περιβάλλον προκρίνονται οι µετοχές χαµηλότερου beta και ισχυρότερων θεµελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο Χ.Α., επισηµαίνει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Μεικτά πρόσημα – Νέα πτώση της Nvidia

ING: Η δημοσιονομική σύνεση επιστρέφει – Μαζί με τις ανησυχίες για τα χρέη και την Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News