Business & Finance Παρασκευή 21/06/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνει την αγορά η ετυμηγορία του MSCI

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνει την αγορά η ετυμηγορία του MSCI

Με μικρές μεταβολές κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο οίκος MSCI διατήρησε την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν ότι το ΧΑ θα ενταχθεί σε λίστα παρακολούθησης με στόχο την αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 1.421,64 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,19%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,36% στις 1.251,24 μονάδες με την Eurobank να κερδίζει 1,06%, την ΕΤΕ στο +0,42%, ενώ αμετάβλητη είναι η μετοχή της Αlpha και η πειραιώς υποχωρεί κατά 0,34%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ και της Coca Cola HBC, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, της Μυτιληναίος και της Ελλάκτωρ.

Πτωτικά άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τις μετοχές τεχνολογίας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν την απόφαση της BoE να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να προχωρήσει στη δεύτερη επιτοκιακή μείωση.

Με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να κάνει «ασκήσεις ισορροπίας» λίγο πάνω από τα χαµηλά διµήνου των 1.400 µονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηµατιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις, σηµειώνει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Οι αναταράξεις σε «βαθιές» µετοχικές αγορές, όπως ο γερµανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε ευρωπαϊκά κρατικά οµόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθµισης περιγράφουν εύγλωττα ότι εάν δεν οµαλοποιηθεί το κλίµα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα, ο «νόµος της βαρύτητας» θα πρωταγωνιστήσει στα επιµέρους εθνικά χρηµατιστήρια. Ο κ. Στεριώτης υπογραµµίζει ότι οι διορθώσεις προσφέρουν σηµαντικές ανάσες στο Χ.Α., αλλά συστήνει προσοχή, καθώς η µεσοπρόθεσµη διαγραµµατική εικόνα θα αρχίσει να επιδεινώνεται σηµαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίµατα κάτω από τις 1.400 µονάδες. Στο τρέχον, γεµάτο ερωτηµατικά, περιβάλλον προκρίνονται οι µετοχές χαµηλότερου beta και ισχυρότερων θεµελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο Χ.Α., επισηµαίνει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση με τεχνολογική διόρθωση

Wall Street: Πάνω από τις 5.500 μονάδες ο S&P 500 – Δεν τις κράτησε μέχρι τέλους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News