Business & Finance Πέμπτη 20/06/2024, 22:40
ΑΓΟΡΕΣ

Stifel: Βλέπει τον S&P 500 στις 6.000 μονάδες πριν από απότομη διόρθωση

Stifel: Βλέπει τον S&P 500 στις 6.000 μονάδες πριν από απότομη διόρθωση

Ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να αυξηθεί επιπλέον 10% φέτος, εάν οι προηγούμενες περίοδοι ευφορίας της αγοράς αποτελούν οδηγό, σύμφωνα με τη Stifel, Nicolaus & Co. Αλλά όπως και προηγούμενα επεισόδια «φούσκας», έτσι και αυτό πρέπει τελικά να σκάσει.

Ο Barry Bannister της Stifel λέει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης των μετοχών έχει μια ευκαιρία να φτάσει στο όριο των 6.000 πριν από το τέλος του 2024, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να μπαίνουν στην αγορά σε ένα επίπεδο κάτω από τις 5.500. Αλλά μέχρι τα μέσα του 2026, αναμένει ότι ο δείκτης θα βυθιστεί στο σημείο που ξεκίνησε φέτος – περίπου στο επίπεδο των 4.800 – διαγράφοντας το ένα πέμπτο της αξίας του.

Οι προβλέψεις λένε ότι το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, και ειδικότερα οι αγορές μετοχών, αναμένεται να διορθωθούν πολύ νωρίτερα. Ο επίσημος στόχος για τον S&P 500 για το τέλος του έτους είναι 4.750, υποδηλώνοντας πτώση περίπου 13% από σήμερα. Αλλά η ευφορία μεταξύ των επενδυτών πρόκειται να ωθήσει τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα προτού τελικά βουλιάξουν. 

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν επεκτείνει την ανοδική πορεία τους, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού θα οδηγήσουν τη Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια φέτος. Αυτή η άποψη, σε συνδυασμό με τα ισχυρά εταιρικά κέρδη που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, οδήγησαν τον S&P 500 σε κέρδη σχεδόν 15% φέτος.

Ορισμένοι στη Wall Street, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η αγορά είναι υπεραγορασμένη και ότι η δυναμική είναι πολύ περιορισμένη, γεγονός που καθιστά τις μετοχές ευάλωτες. Ο μέσος στόχος για το τέλος του έτους μεταξύ των αναλυτών που παρακολουθούνται από το Bloomberg είναι περίπου οι 5.297, με τις 6.000 της Evercore ISI να είναι το ανώτατο σημείο και οι 4.200 της JPMorgan Chase & Co. να αποτελούν την χαμηλότερη πρόβλεψη. 

Για τον Bannister, η «κόκκινη σημαία» για τις μετοχές είναι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, το bitcoin σχετίζεται με την πορεία του Nasdaq 100 και με το δείκτη των κρυπτονομισμάτων να υποχωρεί αυτό το μήνα, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις αμερικανικές μετοχές. 

«Η αδυναμία του bitcoin σηματοδοτεί μία επικείμενη διόρθωση του S&P 500 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο συσχετισμός που περιμένουμε για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό ενισχύεται από την άποψη μας ότι η Fed απομακρύνεται από την προοπτική μείωσης των επιτοκίων εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News