Business & Finance Πέμπτη 20/06/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό εβδομάδας ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό εβδομάδας ο STOXX 600

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με ευρείας κλίμακας κέρδη σε ολόκληρη την αγορά, καθώς βελτιώθηκε το κλίμα. Στο επίκεντρο οι βρετανικές, ελβετικές και νορβηγικές μετοχές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών συνεδρίασαν, με αυτή της Ελβετίας να μειώνει για δεύτερη φορά το βασικό επιτόκιό της.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,9% αγγίζοντας υψηλό εβδομάδας, καθοδηγούμενος από την άνοδο 1,8% των μετοχών τεχνολογίας, ενώ σημαντικό προβάδισμα είχαν και οι μετοχές του real estate με κέρδη 1,7%. 

Στήριγμα στον τεχνολογικό κλάδο προσέφερε η ASM International, που σημείωσε άνοδο 5,3% αφότου η Morgan Stanley αναβάθμισε τον κατασκευαστή εξοπλισμού ημιαγωγών σε “overweight” από΄”equal-weight”.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ζυρίχης ενισχύθηκε 0,6%, αφότου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, αποτελώντας την πρώτη κεντρική τράπεζα που άρχισε να μειώνει τα επιτόκια. 

«Η δεύτερη στη σειρά μείωση των επιτοκίων μετά από αυτή του Μαρτίου δικαιολογείται από την πτώση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η κίνηση αυτή είναι φυσικό να επηρεάσει την αγορά ξένου συναλλάγματος», ανέφερε η Κάθλιν Μπρουκς, επικεφαλής έρευνας της XTB. 

Ο δείκτης του Όσλο ενισχύθηκε 0,4% παρότι η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,8% καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε μεν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, όμως έφερε πιο κοντά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της ανέφεραν ότι ο τρόπος σκέψης τους είναι τώρα «απόλυτα ισορροπημένος». 

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε 1,3%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,95%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 11.160,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,37% στις 33.675,15 μονάδες.

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News