Business & Finance Πέμπτη 20/06/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική κίνηση με επίκεντρο την ΤΕΡΝΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική κίνηση με επίκεντρο την ΤΕΡΝΑ

Στον δρόμο της ήπιας ανόδου συνεχίζει η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κινούμενα πάνω από τα επίπεδα των 1.430 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.430,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,33% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,16%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,66% στις 1.269,73 μονάδες με ΕΤΕ στο +0,95%, την Eurobank να ενισχύεται κατά 0,57%, την Πειραιώς να κερδίζει 0,28% και την Alpha να υποχωρεί κατά 0,2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Viohalco, της Μυτιληναίος και της Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, των ΕΛΠΕ και της Ελλάκτωρ.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar για το 67% της Τέρνα Ενεργειακή. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική αξία της συναλλαγής στα 3,2 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%.

Η εγχώρια αγορά δείχνει να προσπαθεί βήμα – βήμα να κατοχυρώσει κεκτημένα, εν μέσω διεθνούς μεταβλητότητας, ενώ αναλυτές θεωρούν την ανακατάληψη των 1.464 μονάδων ως προϋπόθεση για νέα άνοδο.

Πάντως, η σηµερινή ανακοίνωση ή όχι του οίκου MSCI σχετικά µε το εάν θα θέσει την ελληνική αγορά σε «λίστα παρακολούθησης» για αναβάθµιση στην κατηγορία των ανεπτυγµένων αγορών είναι σηµαντική για τη συνέχεια στη λεωφόρο Αθηνών και την επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά assets. 

Την ίδια ώρα, ανακάμπτουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη -μετά τις νέες χθεσινές απώλειες- με τους επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στη Βρετανία και στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην Masdar πωλείται η Τέρνα Ενεργειακή – Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδικά με το βλέμμα στην BoE

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News