Business & Finance Τετάρτη 19/06/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων λόγω Γαλλίας

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων λόγω Γαλλίας

Άνοδο παρουσίασαν ξανά οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ενώ το premium κινδύνουν που ζήτησαν οι επενδυτές για να τοποθετηθούν σε γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών αυξήθηκε ξανά καθώς η προσοχή παραμένει εστιασμένη στην πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία. 

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και άλλων μικρότερων χωρών της ΕΕ για τα υπερβολικά ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, απαιτώντας από αυτές μείωση των ελλειμμάτων τους. Η αντίδραση της αγοράς ωστόσο ήταν συγκρατημένη με τις κινήσεις πλήρως αναμενόμενες. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 74 μονάδες βάσης, αυξανόμενο δύο μονάδες βάσης από την προηγούμενη συνδρίαση, όμως παραμένει χαμηλότερα από τις 80 μονάδες βάσης που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το spread διευρύνθηκε από ένα επίπεδο χαμηλότερο των 50 μονάδων βάσης από τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές με την ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν να έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. 

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,15%, χαμηλότερα από το 3,33% της προηγούμενης εβδομάδας. 

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 2,41%, παραμένοντας χαμηλότερα περίπου 30 μονάδες βάσης από τα υψηλά του 2,67% που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων. 

Αναλυτές της Danske Bank δεν θεωρούν ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία εισήλθε η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επηρέασε ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψη το ευάλωτο της γαλλικής πολιτικής σκηνής. 

Στη ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,93%, με το spread έναντι των γερμανικών στις 152 μονάδες βάσης, με ελαφρά άνοδο τριών μονάδων βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,62% με το spread στις 121 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,13%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 210 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News