Business & Finance Τετάρτη 19/06/2024, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικές κινήσεις πάνω από τις 1.420 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικές κινήσεις πάνω από τις 1.420 μονάδες

Με περιορισμένες διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω μεταβλητότας στις ευρωαγορές και υποτονικού κλίματος λόγω της αργίας στη Wall Street για τη χειραφέτηση των Αφροαμερικανών σκλάβων.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.423,78 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,10%  με την αξία των συναλλαγών στα 17 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,29%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 1.250,5 μονάδες, καθώς Eurobank και Πειραιώς ενισχύονται μόλις κατά 0,10% και 0,06%, ενώ συγκρατημένες απώλειες καταγράφουν οι Alpha και ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest, της Ελλακτωρ, της Τέρνα Ενεργειακή και της Motor Oil. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές Elvalhalcor, του ΟΤΕ και της Μυτιληναίος.

Επιπλέον, η αγορά αναμένει και τις αυριανές αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής λήγουν και οι σειρές παραγώγων για Ιούνιο.

Θα χρειαστεί να φτάσουµε στις 7/7 για να µάθουµε τα αποτελέσµατα των γαλλικών εκλογών ή και ακόµη περισσότερο για να δούµε πώς θα διαµορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, και έως τότε η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί στις αγορές και οι διαχειριστές θα προκρίνουν συντηρητικές στρατηγικές, όπως επισηµαίνει ο ∆ηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ» στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής».

Το ελληνικό Χρηµατιστήριο δεν θα µπορούσε να µείνει αλώβητο από τις εξελίξεις στην Ε.Ε., προσθέτει. Η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1.500 µονάδες έχει υποκατασταθεί από την προσπάθεια διατήρησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.400 µονάδες ως αποτέλεσµα κύµατος ρευστοποιήσεων, τραπεζικών κυρίως µετοχών.

«Η ερώτηση του εκατοµµυρίου είναι αν η πτώση τερµάτισε οριστικά και αµετάκλητα στις 1.395 µονάδες», τονίζει ο κ. Τζάνας. Σύµφωνα µε την τεχνική ανάλυση, µέχρι και τις 1.437 µονάδες η τρέχουσα ανοδική κίνηση είναι µια αντίδραση στην προηγηθείσα διόρθωση. Μόνο µε την υπέρβαση και κυρίως την κατοχύρωση των 1.450 µονάδων θα µπορέσουµε να ισχυριστούµε µε σχετική ασφάλεια ότι µάλλον ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύµα ή ότι έστω η αγορά έχει εισέλθει πλέον σε φάση συσσώρευσης, όπως προσθέτει.

Πάντως, αν και τα ελκυστικά θεµελιώδη της ελληνικής αγοράς και η πολύ καλή πορεία της οικονοµίας συνηγορούν σε µια διαφοροποιηµένη στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στο Χ.Α., εντούτοις δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί αν συνεχίσουν οι «µαύροι κύκνοι» να είναι παρόντες στην Ευρώπη, καταλήγει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Υποτονική πτώση με τη Wall Street κλειστή

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 – Λίγο πριν από τις 5.500 μονάδες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News