Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή πτωτική διόρθωση σε αποδόσεις και spreads

Ομόλογα: Μικρή πτωτική διόρθωση σε αποδόσεις και spreads

Eλαφρώς πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς μετριάστηκαν κάπως οι ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία, ενώ τα εξασθενημένα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ βοήθησαν να εισρεύσουν κάποια κεφάλαια στην αγορά σταθερού εισοδήματος.

Το premium κινδύνου που ζήτησαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν γαλλικά κρατικά ομόλογα μειώθηκε από τα πρόσφατα υψηλά του, καθώς οι αγορές ευελπιστούν ότι η ακροδεξιά θα υπαναχωρήσει από τα απαγορευτικά για τη δημοσιονομική πολιτική σχέδιά της για αύξηση των δημοσίων δαπανών εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Το spread των γαλλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης στις 71 από τις 82 που έφθασε προς στιγμή στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει υψηλή έως ότου ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία στις 7 Ιουλίου. Επίσης, οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις, καθώς θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο ΤΡΙ, το οποίο επιτρέπει αγορά απεριόριστης ποσότητας κρατικών ομολόγων ώστε να αποφευχθεί οιαδήποτε άτακτη άνοδος των αποδόσεων και των spreads.

 Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 2,40% παρότι αρχικά παρουσίασε μία μικρή άνοδ στο 2,43%.

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 3,88%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να μαζεύει στις 147 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία αποκλιμακώθηκε στο 3,57%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,09%.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News