Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κλείσιμο με θετικό πρόσημο – Η Hargreaves Lansdown σημειώνει άνοδο 5%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κλείσιμο με θετικό πρόσημο – Η Hargreaves Lansdown σημειώνει άνοδο 5%

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Τρίτη μετά από ένα μεικτό ξεκίνημα της εβδομάδας συναλλαγών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,69% στις 5151,01 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να κλείνουν με θετικό πρόσημο. Ο τομέας των Κατασκευών ενισχύθηκε κατά 1,3%, ενώ ο κλάδος των Ειδών Οικιακής Χρήσης υποχώρησε κατά 0,5%.

Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 19.131 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,35%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,76% στις 7.628 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,60% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα επίπεδα των 8.191 μονάδων, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια. Ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 33.315 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 11.067 μονάδες.

Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων, κλείνοντας με άνοδο 5,26%, αφού το διοικητικό της συμβούλιο δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να «συστήσει ομόφωνα» στους μετόχους να εγκρίνουν μια νέα μη δεσμευτική πρόταση από μια κοινοπραξία ιδιωτικών κεφαλαίων υπό την ηγεσία της CVC. Η προσφορά σε μετρητά για 11,4 λίρες ανά μετοχή της Hargreaves Lansdown είναι υψηλότερη από τις συμφωνίες που είχαν απορριφθεί προηγουμένως και αποτιμά την εταιρεία σε περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% τον Μάιο, έναντι 2,4% τον Απρίλιο, επιβεβαίωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat σε τελική ανάγνωση την Τρίτη. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρύτερη ΕΕ ήταν 2,7%, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα τελευταία στοιχεία για μια ένδειξη του πού μπορεί να κινηθεί στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τον περασμένο μήνα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019.

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην αναμενόμενη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το βασικό επιτόκιο την Πέμπτη. Η Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπει μείωση τον Αύγουστο.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ανέκαμψαν την Τρίτη, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 σημείωσε μικρή άνοδο μετά από μια κερδοφόρα ημέρα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα αδύναμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News