Business & Finance Δευτέρα 17/06/2024, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Προσπάθεια ανάκαμψης για το Παρίσι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Προσπάθεια ανάκαμψης για το Παρίσι

Οριακά υψηλότερα έκλεισε σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 με τράπεζες και τεχνολογία να ανακάμπτουν από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, στον απόηχο της πολιτικής αβεβαιότητας που έχουν πυροδοτήσει οι εξελίξεις στη Γαλλία. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, μετά την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης, ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε χαμηλό έξι εβδομάδων. 

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν περίπου 1% αφού την προηγούμενη εβδομάδα υπέστησαν βουτιά άνω του 8%, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος ήταν ο δεύτερος πιο ισχυρός τομέας με κέρδη 0,6%, ανακάμπτοντας από την πτώση 2% της προηγούμενης εβδομάδας. 

Τα περισσότερα χρηματιστήρια ανέκαμψαν μέσα στην ημέρα με το δείκτη CAC 40 του Παρισιού να ενισχύεται 0,9% αφού υποχώρησε περισσότερο από 6% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στη Γερμανία, ο DAX κέρδισε 0,4% στις 18.073 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε οριακά αρνητικά στις 8.142 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB κέρδισε 0,74% και στην Ισπανία ο IBEX έχασε 0,3%. 

Ο κλάδος υγείας ήταν αυτός που άσκησε τις μεγαλύτερες πτωτικές πιέσεις, με πτώση 1%, ενώ ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων υποχώρησε 0,7%, καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων υποχώρησαν στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην κορυφαία καταναλώτρια την Κίνα, ήταν ασθενέστερη του αναμενομένου. 

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ιταλία ενισχύθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση το Μάιο, ενώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου διαμορφώθηκαν στο 0,8%, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μέτρηση. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τώρα στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που ανακοινώνονται την Τετάρτη και τα οποία θα διαμορφώσουν τις επόμενες αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, παρότι δεν αναμένεται να κάνει κίνηση πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου. 

Στρατηγικοί αναλυτές της Citi υποβάθμισαν σε neutral από overweight τις ευρωπαϊκές μετοχές, επικαλούμενοι το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News