Business & Finance Δευτέρα 17/06/2024, 14:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην τραπεζική πτώση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην τραπεζική πτώση

Η αρχική προσπάθεια για αντίδραση απέτυχε και οι πωλητές έχουν ξανά τον πρώτο λόγο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που βαραίνει εκ νέου το κλίμα και στις ευρωαγορές.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.399 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,56% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 46 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,07%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,68% με την Πειραιώς να διολισθαίνει 2,42%, την Alpha Bank στο -1,95%, την Eurobank να χάνει κατά 1,51% και την ΕΤΕ να σημειώνει απώλειες 0,53%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines και της Elvalhalcor. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Lamda, της Ελλάκτωρ, της Jumbo και της Motor Oil. 

Στη Γαλλία, η αγορά ομολόγων και μετοχών έχει σταθεροποιηθεί σήμερα μετά τις διαβεβαιώσεις της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Marine Le Pen ότι θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο Emmanuel Macron σε περίπτωση που επικρατήσει στις εθνικές εκλογές αργότερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει να πλανάται πάνω από τις ευρωαγορές με τα αρχικά κέρδη να μαζεύονται. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει μόλις 0,08%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,14%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακές απώλειες 0,02% και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,29% προσπαθώντας να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος της περασμένης εβδομάδας (έχασε άνω του 6,2%).

«Τα πρόσφατα σχόλια της Λε Πεν δεν δείχνουν ότι είναι υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Mohit Kumar επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής και οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Jefferies International. «Βάσει των σχολίων της φαίνεται ότι κλίνει περισσότερο προς το κέντρο, αν κερδίσει την εξουσία και το κόμμα της σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση». 

Η πίεση από τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές µεταφέρθηκε και στην εγχώρια αγορά, η οποία δεν κατάφερε να βρει ένα αντίµετρο ισορροπίας νέων την εβδοµάδα που πέρασε, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή» σχετικά με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας.

Η πτώση της Ευρώπης βρήκε το ελληνικό Χρηµατιστήριο σε αναµονή επιχειρηµατικών νέων, έχοντας ωστόσο προεξοφλήσει αποτελέσµατα, µερίσµατα και ένα καλό σετ από µάκρο που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισµού, το ΑΕΠ του α΄ τριµήνου και τον πληθωρισµό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

Τάση ανάκαμψης στις ευρωαγορές – Αλμα για την Topdanmark

Έχασε το στέμμα η Γαλλία – Δεν είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News