Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Εκλογές στη Γαλλία: «Καταιγίδα» στη αγορά ομολόγων και μετοχών – Καμπανάκι για νέα κρίση

Εκλογές στη Γαλλία: «Καταιγίδα» στη αγορά ομολόγων και μετοχών – Καμπανάκι για νέα κρίση

Δίχως τέλος είναι το σφυροκόπημα των χρηματοοικονομικών αγορών που προκάλεσαν οι πρόωρες βουλευτικές κάλπες στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές του ευρώ και να επανέρχεται βαριά ο φόβος του πολιτικού ρίσκου, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να απευθύνει σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο χρηματοοικονομικής κρίσης σε περίπτωση νίκης της ακροδεξιάς ή της αριστεράς, λόγω των σχεδίων τους για υπέρμετρες δημόσιες δαπάνες. 

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν λόγο πανικού στην αγορά και παρά το γεγονός ότι εξανεμίστηκαν 200 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών μετοχών αυτή την εβδομάδα θεωρούν ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, όπως ανέφεραν πηγές. Ούτε γίνονται συζητήσεις για χρήση εργαλείων αντιμετώπισης κρίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν. 

Η τελευταία φορά που αξιωματούχοι κατέφυγαν σε έκτακτα μέτρα ήταν πριν από δύο έτη, όταν η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ώθησε στα ύψη τις ιταλικές αποδόσεις. 

Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο για να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με ένα νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσης που είχε ως στόχο να αποτρέψει την αποσπασματικότητα της Ευρωζώνης, το λεγόμενο ΤΡΙ. 

«Εάν η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας πυροδοτήσει απότομη άνοδο των αποδόσεων, τότε η ΕΚΤ θα ήταν πρόθυμη να κάνει άμεσα χρήση αυτού του εργαλείου», ανέφερε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. 

H Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για την κατάσταση στη Γαλλία, είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει πολιτικές καταστάσεις σε μεμονωμένες χώρες. «Θα πω απλά ότι το καθήκον της ΕΚΤ είναι να ανταποκρίνεται στην εντολή της και να διατηρεί τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», ανέφερε από την Κροατία. 

Στα ύψη το spread των γαλλικών ομολόγων

Το premium που ζήτησαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, αγγίζοντας τις 78 μονάδες βάσης. «Η κίνηση των ομολόγων και των spreads αποτυπώνει τους φόβους για την ικανότητα του Παρισιού να διαχειριστεί μία δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση», αναφέρει ο Τζέιμς Μπριγκς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Janus Henderson. 

Oι επενδυτές φοβούνται ότι η ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν θα κερδίσει τις εκλογές και θα προωρήσει την ατζέντα της με υψηλές δημόσιες δαπάνες που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό χρέος της Γαλλίας. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές κατέφυγαν στο ασφαλές καταφύγιο του γερμανικού χρέους, με την απόδοση στη 10ετία να υποχωρεί 14 μονάδες βάσης, στο 2,35%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο. Η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού διαμορφώθηκε στο 3,15% υποχωρώντας πέντε μονάδες βάσης. 

Σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies, αυτό που φοβάται η αγορά είναι ένας εκτοχιασμός στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας και ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης. 

Οι ανησυχίες αυτές έπληξαν ιδιαίτερα τον Ευρωπαϊκό Νότο, με το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 159 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς σήμερα στο 3,93%. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στο 3,64% με το spread ωστόσο να διευρύνεται στις 128 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,08%.

Sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1%, αγγίζοντας χαμηλό άνω των πέντε εβδομάδων και ολοκληρώνοντας την χειρότερη εβδομάδα του έτους με απώλειες 2,4%. Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι ευρωπαϊκές μετοχές γνώρισαν εκροές της τάξης των 600 εκατ. δολαρίων, με τη φυγή κεφαλαίων να συνεχίζεται για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της BofA Global Research.   

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι βούλιαξε 2,7%, υποαποδίδοντας έναντι των υπόλοιπων χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης. Σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%. 

Αναλυτές της JP Morgan Asset Management αναφέρουν ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν ενισχύσει την αρνητική τους εικόνα για τη Γαλλία και γι΄αυτό αποφεύγουν κάθε άνοιγμα σε γαλλικό ενεργητικό έως ότου επιστρέψει κάποια σταθερότητα. 

Σε κλοιό πιέσεων και οι ευρωπαϊκές τράπεζες με απώλειες 2,3% καθοδηγώντας την πτώση με τις γαλλικές BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole να υποχωρούν 2,7% έως 3,6%. 

Τις απώλειές τους διεύρυναν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με πτώση 2,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών εν μέσω αβεβαιότητας που δημιουργεί η επιβολή νέων δασμών από την ΕΕ στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα. 

Η Γερμανία αντιδρά και διαμήνυσε ότι θα προσπαθήσει είτε να περιορίσει τους δασμούς είτε να τους εξαλείψει ολοσχερώς. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News