Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτωτικές τάσεις μετά τα ρεκόρ με το βλέμμα στην Ευρώπη

Wall Street: Πτωτικές τάσεις μετά τα ρεκόρ με το βλέμμα στην Ευρώπη

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, στο τέλος μιας εβδομάδας θετικής για τις αμερικανικές μετοχές κόντρα στη βουτιά των ευρωαγορών και παρά την προσγείωση των προσδοκιών για τη νομισματική χαλάρωση από τη Fed. Είναι ενδεικτικό ότι ο γαλλικός δείκτης χάνει σήμερα πάνω από 2% καθώς εντείονται οι ανησυχίες για την πιθανή επικράτηση της Λεπέν στις επικείμενες εκλογές.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,65% στις 38.392 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει μείωση ύψους 0,41% στις 5.411,65 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,12% στις 17.648 μονάδες.

Πάντως, με ώθηση από τη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και με στήριξη του τεχνολογικού τομέα, ο δείκτης S&P 500 οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη 1,2% και ο Nasdaq 2,7%, ενώ ο Dow Jones για εβδομαδιαία πτώση 0,9%.

Τα στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν απροσδόκητα τον Μάιο, μια ημέρα μετά τα αντίστοιχα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή που έδειξαν ήπια αποκλιμάκωση, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι υπάρχει τάση αποπληθωρισμού, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό κατεύνασε κάπως τη νευρικότητα της αγοράς μετά τις επικαιροποιημένες προβλέψεις πολιτικής της Fed που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει πλέον να μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά το 2024. 

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ Loretta Mester δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό να μην περιμένουμε πολύ καιρό για να μειώσουμε τα επιτόκια, καθώς είναι σαφές ότι η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομία.

Ο τομέας της τεχνολογίας κυριάρχησε αυτή την εβδομάδα εξαιτίας σε μεγάλο βαθμό της ανακοίνωσης της Apple, της μεγαλύτερης εταιρείας της αγοράς, για μια σημαντική συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό συνεχίστηκε και την Παρασκευή, με τη μετοχή της Adobe Systems να εκτινάσσεται κατά 15%, αφού ο γίγαντας λογισμικού κατέγραψε ισχυρά κέρδη και αύξησε τις προβλέψεις του 2024, λόγω της υψηλότερης ζήτησης για τα εργαλεία επεξεργασίας με τεχνητή νοημοσύνη. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Έρχονται υποαποδόσεις για τη Wall Street – Οι 5 λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News