Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 12:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης – Νέα πτώση χωρίς τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης – Νέα πτώση χωρίς τζίρο

Πτωτικές τάσεις με σχετικά περιορισμένο τζίρο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω νέα υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών. Το κλίμα άλλαξε ελάχιστα μετά τον ανασχηματισμό.

Η εγχώρια αγορά επηρεάστηκε αυτή την εβδομάδα από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην Ευρώπη λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

O Γενικός Δείκτης στις 12:30 διαμορφώνεται στις 1.437,57 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,06% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,4%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει νέες απώλειες 0,24% στις 1.282,28 μονάδες με την Alpha να υποχωρεί κατά 1,5%, την Πειραιώς να χάνει 1,13%, ενώ πιο περιορισμένη είναι η πτώση για την ΕΤΕ (-0,13%) και η Eurobank δίνει στήριγμα στην αγορά με άνοδο 1,35%. 

Όπως παρατηρεί στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένο µέλος της Dιεθνούς Οµοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, η ελληνική αγορά είναι άνευρη, µε τον Γενικό Δείκτη «εγκλωβισµένο» εδώ και ένα δίµηνο στο εύρος των 1.400-1.500 µονάδων. Ταυτόχρονα, οι χαµηλές συναλλαγές αποτυπώνουν την απουσία βιασύνης για το πάτηµα του «κουµπιού» αγοράς ή πώλησης από πλευράς θεσµικών επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, νέα πτώση καταγράφεται στις ευρωαγορές στο τέλος μιας καταιγιστικής εβδομάδας σε διάφορα μέτωπα που οδήγησε χαμηλότερα τους δείκτες στην ήπειρο εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και νέων δεδομένων στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Στην αρχή της εβδομάδας κυριάρχησε η αντίδραση των ευρωαγορών στις εκλογές για το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν άνοδο, όπως αναμενόταν, ενώ αναταραχή προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Macron να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, με τους επενδυτές να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός».

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι οι γαλλικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, μια μικρή αύξηση από το 2,2% του προηγούμενου μήνα, αλλά μόνο οριακά πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για 2%. 

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News