Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 11:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Νέες απώλειες στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας

Ευρωαγορές: Νέες απώλειες στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας

Μεταβλητότητα επικρατεί την Παρασκευή στις κυριότερες ευρωαγορές στο τέλος μιας καταιγιστικής εβδομάδας σε διάφορα μέτωπα που οδήγησε χαμηλότερα τους δείκτες στην ήπειρο εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και νέων δεδομένων στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές άνοιξαν με προσπάθεια για αντίδραση αλλά υπέκυψαν εκ νέους στους πωλητές.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 καταγράφει πτώση 0,1% στις 515,5 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,27% στις 18.215, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει επίσης πτώση 1,17% στις 7.616,3 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,18%.

Στην αρχή της εβδομάδας κυριάρχησε η αντίδραση των ευρωαγορών στις εκλογές για το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν άνοδο, όπως αναμενόταν, ενώ αναταραχή προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Macron να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, με τους επενδυτές να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός».

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι οι γαλλικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, μια μικρή αύξηση από το 2,2% του προηγούμενου μήνα, αλλά μόνο οριακά πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για 2%. 

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Στις ΗΠΑ, δύο εκθέσεις για τον πληθωρισμό – ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού – έδειξαν ηπιότερη πίεση τιμών από την αναμενόμενη, ενισχύοντας τις αμερικανικές μετοχές. Μεταξύ αυτών των μετρήσεων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και αναθεώρησε τις προοπτικές της για μείωση των επιτοκίων σε μόλις μία το 2024.

Η αγορά χρήματος εξακολουθεί να προσδοκά δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από το τρέχον εύρος του 5,25%-5,5% πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News