Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις – Άνοδος αποδόσεων σε Γαλλία και περιφέρεια

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις – Άνοδος αποδόσεων σε Γαλλία και περιφέρεια

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις των γερμανικών 10ετών, στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν απρόσμενη πτώση των τιμών παραγωγού, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους, παρότι το premium κινδύνου στα γαλλικά ομόλογα διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023. 

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,2% το Μάιο έναντι προβλέψεων για μείωση 0,1%, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν σε υψηλό 10μήνου, που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας αποθερμαίνεται. 

Οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη γνώρισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Μαίου την Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαίου στις ΗΠΑ έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση. Ωστόσο, σήμερα το πρωί αυξήθηκαν καθώς οι προβλέψεις της Fed υποδηλώνουν μόνο μία μείωση των επιτοκίων για φέτος, συγκριτικά με τις τρεις που αναμένονταν το Μάρτιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 2,51%. Οι ανησυχίες ωστόσο για το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, γεγονός που αποτυπώνεται στην κίνηση των γαλλικών ομολόγων. Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών εκτινάχθηκε στις 69 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2023. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,19%. 

Άνοδο πέντε μονάδων βάσης σημείωσε και η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων στο 3,97% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών να διευρύνεται οκτώ μονάδες βάσης, στις 145. 

Μικρή άνοδο των αποδόσεων και στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, όπου ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82  εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,65% με το spread στις 114 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,10%.

 

moneyreview.gr

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News