Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση άνω του 2% σε Παρίσι και Φρανκφούρτη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση άνω του 2% σε Παρίσι και Φρανκφούρτη

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υφίστανται τη μεγαλύτερη πτώση μετά την απόφαση της ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων. Οι ιταλικές μετοχές υποαπέδωσαν έναντι των υπόλοιπων μετοχών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,3%, ενώ οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου υποχώρησαν 2,4%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι το Πεκίνο θα απαντήσει στους νέους δασμούς της ΕΕ με δικούς τους δασμούς σε μία σειρά από άλλους κλάδους. 

Το Πεκίνο αντέδρασε στους δασμούς χαρακτηρίζοντάς τους κίνηση προστατευτισμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα διορθώσει τις λανθασμένες πρακτικές της επιλύοντας τις εμπορικές διαφορές μέσω διαλόγου. 

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 2,2% αφότου το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέβριο σε δημοπρασία. 

Από τους υπόλοιπους δείκτες, ο CAC 40 στο Παρίσι δέχθηκε πιέσεις, υποχωρώντας περίπου 2%, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν πτώση 2,4%. 

O γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησαν κατά 2,04% και  0,61% αντίστοιχα, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 σημείωσε πτώση 1,59%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,1% τον Απρίλιο, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,2%. 

Όσο για τον πληθωρισμό στην Ισπανία, τον εναρμονισμένη με την ΕΕ αυξήθηκε στο 3,8% το Μάιο από 3,4% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση. 

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News