Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες στο ΧΑ – Τραπεζικές πιέσεις και πεσμένος τζίρος

Βαριές απώλειες στο ΧΑ – Τραπεζικές πιέσεις και πεσμένος τζίρος

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε σήμερα να βγάλει αντιστάσεις και να διαφοροποιηθεί από τις ευρωαγορές, υποκύπτοντας στους πωλητές -παρά την αρχική ανοδική κίνηση- με βαρίδι κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, ενώ για μια ακόμη μέρα ο τζίρος ήταν περιορισμένος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.438,44 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,88%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.457,35 μονάδες (+0,42%) και κατώτερη στις 1.438,24 μονάδες (-0,90%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 85,34 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.322.507 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,98%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 1.285,41 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,50%), της Σαράντης (+0,72%) και της Τιτάν (+0,49%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-2,42%), της Μυτιληναίος (-2,08%), της Πειραιώς (-1,57%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,44%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 5.853.696 και 5.047.359 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 12,64 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 8,86 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 27 μετοχές, 84 πτωτικά και 7 παρέμειναν σταθερές.

Το σημαντικό έργο εξυγίανσης που έχει πραγματοποιηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφότου οι τράπεζες εμφάνιζαν ζημιές-ρεκόρ ύψους 28 δισ. ευρώ το 2011 και τα κόκκινα δάνεια κορύφωσαν στο 41% το 2015 καταγράφει σε νέα έκθεσή της η BNP Paribas. Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος διαπιστώνει, με βάση και τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου, ότι ο κλάδος εξακολουθεί να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τονίζει, όμως, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πλήξουν τα έσοδα από τόκους και άρα την ικανότητα των τραπεζών να παράγουν κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται βαριές απώλειες καθώς στις ανησυχίες για την πολιτική αβεβαιότητα και την πορεία της νομισματικής πολιτικής ήλθαν να προστεθούν οι υψηλότεροι δασμοί στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους ισχυρισμούς περί εκπομπών ρύπων. Όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονταν στο κόκκινο, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να οδηγούν τις απώλειες. 

Αντιθέτως, μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη Wall Street με τον Nasdaq να οδεύει προς νέο ρεκόρ. Η Fed διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ωστοσο,  ο Jerome Powell εξέπληξε τις αγορές δηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος, χαμηλώνοντας σημαντικά τον πήχυ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του Μαρτίου για τρεις μειώσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προς νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P – Απώλειες για τον Dow

BNP Paribas για ελληνικές τράπεζες: Θετικές τάσεις, δομικές αδυναμίες

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News