Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Προς νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P – Απώλειες για τον Dow

Wall Street: Προς νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P – Απώλειες για τον Dow

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται την Πέμπτη στη Wall Street, λίγο μετά το άνοιγμα, στον απόηχο της σκληρής στάσης που κράτησε η Fed στη χθεσινή συνεδρίαση σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής, αλλά και εν μέσω νέων στοιχείων που ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 0,6% στις 38.478,38  μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά μόλις 0,07% στις 5.425 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,63% στις 17.721,04 μονάδες.

Η Wall Street προέρχεται από μια ισχυρή συνεδρίαση χθες με τον S&P 500 και τον NASDAQ Composite να σημειώνουν ιστορικά υψηλά και να κλείνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Ο βιομηχανικός μέσος όρος των 30 μετοχών Dow Jones ήταν η εξαίρεση, κλείνοντας 0,1% χαμηλότερα.

Ο τεχνολογικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα, αφού η Apple ανακοίνωσε ένα πλήθος νέων χαρακτηριστικών AI για τις ναυαρχίδες της και ότι συνεργάζεται επίσης με την OpenAI για την υλοποίηση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά, και ο γίγαντας του cloud Oracle ανακοίνωσε συνεργασίες AI με την Alphabet και τη Microsoft. 

Ο δείκτης τιμών παραγωγού Μαΐου μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,1%. Τα στοιχεία αυτά έρχονται μία ημέρα μετά από αυτά που έδειξαν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαΐου λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Η Fed διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ωστοσο,  ο Jerome Powell εξέπληξε τις αγορές δηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος, χαμηλώνοντας σημαντικά τον πήχυ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του Μαρτίου για τρεις μειώσεις. 

Η αλλαγή στη στάση της Fed ήρθε καθώς περισσότερα μέλη της είδαν ενδείξεις υψηλότερου πληθωρισμού στη χώρα, με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ζητούν επίσης να μην υπάρξουν μειώσεις φέτος. Η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό για το έτος. 

Ωστόσο, τα «γερακίσια» μηνύματα της Fed αντισταθμίστηκαν από τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή υποχώρησε ελαφρώς τον Μάιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Απρόσμενη πτώση των τιμών παραγωγού

Wall Street: Πάνω από τις 5.400 μονάδες ο S&P 500 – Η αγορά βλέπει δύο μειώσεις επιτοκίων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News