Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες για το πρόσημο με τραπεζικά βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες για το πρόσημο με τραπεζικά βαρίδια

Στο γνώριμο μοτίβο των τελευταίων συνεδριάσεων κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, εν μέσω καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών που ανησυχούν για την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.451,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,02% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,01%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,38% με την ΕΤΕ να καταγράφει εκ νέου πτώση 0,9%, την Alpha να υποχωρεί κατά 0,37%, ενώ πιο ήπιες είναι οι απώλειες για την Πειραιώς (0,29%) και η Eurobank κινείται σχεδόν αμετάβλητη. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Lamda Development, της Motor Oil, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-0,93%) και της Alpha Bank (-0,56%).

Το σημαντικό έργο εξυγίανσης που έχει πραγματοποιηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφότου οι τράπεζες εμφάνιζαν ζημιές-ρεκόρ ύψους 28 δισ. ευρώ το 2011 και τα κόκκινα δάνεια κορύφωσαν στο 41% το 2015 καταγράφει σε νέα έκθεσή της η BNP Paribas. Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος διαπιστώνει, με βάση και τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου, ότι ο κλάδος εξακολουθεί να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τονίζει, όμως, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πλήξουν τα έσοδα από τόκους και άρα την ικανότητα των τραπεζών να παράγουν κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται και πάλι στο κόκκινο καθώς η στάση της Fed απογοήτευσε τους επενδυτές ως προς τις προοπτικές νομισματικής χαλάρωσης.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα επιτόκια στη χθεσινή της συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους της να πιστεύουν ότι θα μειωθούν τα επιτόκια μόλις μία φορά φέτος, δύο λιγότερο απ΄ό,τι περίμεναν το Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2% με πολύ πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Ακολούθως, ο Jerome Powell δήλωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στο στόχο του 2%, παρότι αναγνώρισε πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ήταν καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αποκλιμακώνεται, επισκιάστηκαν σήμερα από τις ισπανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ένα άλμα από 3,3% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, οι γερμανικές τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξανά στο κόκκινο οι ευρωαγορές στον απόηχο της Fed

BNP Paribas για ελληνικές τράπεζες: Θετικές τάσεις, δομικές αδυναμίες

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News