Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 11:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ξανά στο κόκκινο οι ευρωαγορές στον απόηχο της Fed

Ξανά στο κόκκινο οι ευρωαγορές στον απόηχο της Fed

Υποχωρούν εκ νέου οι ευρωαγορές την Πέμπτη καθώς η στάση της Fed απογοήτευσε τους επενδυτές ως προς τις προοπτικές νομισματικής χαλάρωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,27%, αφού έκλεισε με άνοδο 1,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αυξημένες ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την ευρωζώνη, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,551%. Οι περισσότεροι κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των εταιριών ακινήτων, που επηρεάζονται εύκολα από την πορεία των επιτοκίων, να υποχωρούν κατά 0,8%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,24%, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει επίσης πτώση 0,3%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,03%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 και ο ιταλικός FTSE MIB χάνουν πάνω από 0,3%.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα επιτόκια στη χθεσινή της συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους της να πιστεύουν ότι θα μειωθούν τα επιτόκια μόλις μία φορά φέτος, δύο λιγότερο απ΄ό,τι περίμεναν το Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2% με πολύ πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Ακολούθως, ο Jerome Powell δήλωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στο στόχο του 2%, παρότι αναγνώρισε πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ήταν καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

Τα μέλη της Fed βλέπουν τώρα το επιτόκιο αναφοράς να πέφτει στο 5,1% φέτος, από το σημερινό εύρος 5,25% έως 5,5%, γεγονός που υποδηλώνει μόνο μία μείωση του επιτοκίου το 2024, σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση του Μαρτίου για τρεις μειώσεις. Επιπλέον, τέσσερα μέλη της επιτροπής FOMC ζήτησαν να μην υπάρξουν μειώσεις φέτος, μια πολύ πιο γερακίσια στάση από ό,τι αναμενόταν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2019, αλλά απέφυγε να υποσχεθεί ότι θα δώσει συνέχεια στην κίνησή της, δημιουργώντας έναν βαθμό αβεβαιότητας για το τι θα ακολουθήσει. 

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα δώσουν μεγάλη προσοχή στα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία για ενδείξεις σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αποκλιμακώνεται, επισκιάστηκαν σήμερα από τις ισπανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ένα άλμα από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, οι γερμανικές τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πάνω από τις 5.400 μονάδες ο S&P 500 – Η αγορά βλέπει δύο μειώσεις επιτοκίων

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμη την εμπιστοσύνη για να μειώσουμε τα επιτόκια

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News