Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτωτική «ανάσα» για τις αποδόσεις – Το βλέμμα στην Fed

Ομόλογα: Πτωτική «ανάσα» για τις αποδόσεις – Το βλέμμα στην Fed

Άλλαξαν κατεύθυνση σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, υποχωρώντας στον απόηχο των στοιχείων για τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πιθανότατα το Σεπτέμβριο. 

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 3,3% σε ετήσια βάση, οριακά χαμηλότερα από το 3,4% του Απριλίου και από τις προβλέψεις αναλυτών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης στο 2,54%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 15 Μαίου. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση υποχώρησε 13 μονάδες βάσης, στο 3,93%, ενώ στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε στο 3,62% με το spread στις 109 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση διόρθωση πτωτικά στο 3,08%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 139 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 96 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε σήμερα έξι μονάδες βάσης στις 138 αφού την Τρίτη είχε διευρυνθεί στις 150 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. 

Παρότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, οι επενδυτές θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για επιτοκιακές μειώσεις, ακόμη και εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν ακολουθήσει. 

Ωστόσο, το κόστος δανεισμού τόσο στη Γαλλία όσο και στον Ευρωπαϊκό Νότο παραμένει στο επίκεντρο των ανησυχιών, αφότου εκτινάχθηκε Δευτέρα και Τρίτη σε υψηλά πολλών μηνών. 

Οι αγορές ανησυχούν ότι η άνοδος των Ευρωσκεπτικιστών στις Ευρωεκλογές της Κυριακής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία θα περιπλέξει τις προσπάθειες της ΕΕ για πιο βαθιά ενοποίηση. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών παρέμεινε στις 61,7 μονάδες βάσης, παρότι τις δύο προηγούμενες ημέρες ανέβηκε ακόμη υψηλότερα. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,16%, αφού την Τρίτη είχε εκτιναχθεί στο 3,34%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News