Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη σε Παρίσι – Αλλαγή κλίματος μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη σε Παρίσι – Αλλαγή κλίματος μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Ανάκαμψη παρουσίασαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους, όπως το real estate, να παρουσιάζουν κέρδη, αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν αποθέρμανση του πληθωρισμού επανέφερε τις προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε επιτοκιακή μείωση το Σεπτέμβριο.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,2% αφού όμως υποχώρησε στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιανουάριο. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση το Μάιο βελτίωσαν το κλίμα και επανέφεραν στο προσκήνιο τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ο ευαίσθητος στα επιτόκια κλάδος του real estate καθοδήγησε τα κέρδη, παρουσιάζοντας άνοδο 2,7%, ενώ η τεχνολογία ενισχύθηκε 2,4%. 

Αντίθετα, ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως VW και BMW, υποχώρησαν περίπου 1% εν μέσω ανησυχιών για αντίποινα της Κίνας στην αύξηση των δασμών προς τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που επέβαλε η ΕΕ. Η μετοχή της Porsche Holding υποχώρησε 7,2%. 

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1% μετά τις απότομες ρευστοποιήσεις των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Σε επίπεδο μακροοικονομικών, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενισχύθηκε το Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ το ΑΕΠ της Βρετανίας παρέμεινε στάσιμο μετά το δυναμικό ξεκίνημα του 2024. 

Την ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει με πολύ αργό ρυθμό στις μειώσεις των επιτοκίων, επειδή υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στο μέτωπο του πληθωρισμού. 

Aπό τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,83%, ο DAX στην Φρανκφούρτη 1,42%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 1,43%. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News