Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Εμεινε από καύσιμα το ΧΑ – Ισχνή άνοδος παρά τη διεθνή ευφορία

Εμεινε από καύσιμα το ΧΑ – Ισχνή άνοδος παρά τη διεθνή ευφορία

Συνεδρίαση μεταβλητότητας ήταν και η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον καταλύτη της ανόδου να έρχεται τελικά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χωρίς να αξιοποιείται εντός των τειχών. 

Η πολυαναμενόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ -λίγη ώρα πριν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed- έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης και έδωσε φτερά στις αγορές, τόσο στη Wall Street, όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που μετά από τις διήμερες απώλειες εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, ανακάμπτουν σημαντικά σήμερα.

Ωστόσο, η εγχώρια αγορά παρότι έδειξε τάσεις ενίσχυσης των κερδών, στις δημοπρασίες μάζεψε τα κέρδη και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.451,24 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,17%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.459,79 μονάδες (+0,76%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 107,44 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 25.690.075 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,08%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Elvalhalcor (+2,61%), της Quest Συμμετοχών (+2,27%), της Viohalco (+2,12%) και της Coca Cola HBC (+1,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-2,01%), της Motor Oil (-1,55%) και της Εθνικής (-1,40%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 8.593.344 και 6.405.780 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 17,02 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 13,26 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 56 μετοχές, 52 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 1.301,57 με τη Eurobank να κλείνει με κέρδη 1,22% στα  2,157 ευρώ, ενώ αντίστοιχη άνοδο πέτυχε και η Alpha κλείνοντας στα 1,618 ευρώ, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 1,06%. Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 1,4% στα 8,176 ευρώ μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Bloomberg ότι οι αποφάσεις για την πώληση του placement της Εθνικής θα ληφθούν το φθινόπωρο ανάλογα τις συνθήκες της αγοράς.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στο Bloomberg ότι η χώρα θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δόσεις τριών ετών, ενώ είναι η τρίτη φορά που η Αθήνα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, το 2010. Όπως σημειώνει το Bloomberg, θα είναι η πρώτη φορά που οι αποπληρωμές αυτές θα κάνουν τόση διαφορά στο λεγόμενο Greek Loan Facility.

Ανοδος στις διεθνείς αγορές

Εν τω μεταξύ, στις ευρωαγορές ισχυροποιείται η ανάκαμψη και η Wall Street οδεύει σε νέα ρεκόρ μετά τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,4%.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε ετήσια βάση, έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,5%.

Η έκθεση καταφθάνει λίγες ώρες πριν η Fed ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της στην Ουάσινγκτον, όπου οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών για έβδομη συνεχόμενη φορά. Οι αξιωματούχοι μπορούν ακόμη να προσαρμόσουν τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις τους ανάλογα με το τι δείχνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού, κάτι που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει συμβεί και στο παρελθόν όταν σημαντικά στοιχεία δημοσιεύονται στα μέσα της συνεδρίασης.

Παρόλα αυτά, η γενική εκτίμηση είναι ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόνο από τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξημένες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Δυναμική άνοδος μετά τον πληθωρισμό

Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης 8 δισ. – Τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων

Η κρίση στη Γαλλία αλλάζει τη «γεωγραφία» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News