Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Δυναμική άνοδος μετά τον πληθωρισμό

Wall Street: Δυναμική άνοδος μετά τον πληθωρισμό

Ώθηση στην ασθμαίνουσα το τελευταίο διάστημα Wall Street έδωσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό λίγη ώρα πριν την πολυαναμενόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed.

O δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής του Υπουργείου Εργασίας, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,4%.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε ετήσια βάση, έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,5%.

Τα στοιχεία αυτά εκλαμβάνονται ως οι πρώτες ενδείξεις σαφούς πτώσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι θα πρέπει να δουν αρκετούς μήνες υποχώρησης των πιέσεων στις τιμές προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ιδίως αφού η τελευταία έκθεση για την απασχόληση αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με το πόσο περιοριστική είναι στην πραγματικότητα η πορεί της νομισματικής πολιτικής.

Η έκθεση καταφθάνει λίγες ώρες πριν η Fed ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της στην Ουάσινγκτον, όπου οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών για έβδομη συνεχόμενη φορά. Οι αξιωματούχοι μπορούν ακόμη να προσαρμόσουν τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις τους ανάλογα με το τι δείχνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού, κάτι που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει συμβεί και στο παρελθόν όταν σημαντικά στοιχεία δημοσιεύονται στα μέσα της συνεδρίασης.

Παρόλα αυτά, η γενική εκτίμηση είναι ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόνο από τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξημένες.

Η κίνηση των μετοχών

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,69% στις 39.015,13 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κερδιζει 1,67% στις 17.628,23  μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,13% στις 5.436,02 μονάδες.

Η αγορά τεχνολογίας παρέμεινε στο επίκεντρο την Τετάρτη, με τη μετοχή της Oracle να σημειώνει άνοδο 9%, αφού ο όμιλος τεχνολογίας υπολογιστών ανακοίνωσε δύο νέες συνεργασίες με τον κατασκευαστή ChatGPT OpenAI και το Google Cloud, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την εμβέλεια της υποδομής τεχνητής νοημοσύνης του, ενώ παράλληλα δημοσιοποίησε μια υγιή πρόβλεψη για την αύξηση των εσόδων του οικονομικού έτους 2025. 

Η μετοχή της Rubrik καταγράφει κέρδη άνω από 3% αφού η εταιρεία διαχείρισης δεδομένων cloud ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου. 

Τέλος, τα ADRs της Nio υποχωρούν κατά 1,2% μετά τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, έως και 38%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός φρέναρε στο 3,3% τον Μάιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News