Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια ανόδου με βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια ανόδου με βαρίδια

Επιφυλακτικά ανοδικά άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά προσπάθησε το διήμερο των ισχυρών απωλειών στις ευρωαγορές -λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την άνοδο της ακροδεξιάς- να διατηρήσει την ανοδική του φόρα, ενώ πλέον αναζητεί έναν καταλύτη για να επανέλθει δυναμικά στις 1.500 μονάδες και στα υψηλά 13 ετών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.452,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,26% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,11% στις 1.296 μονάδες με την ΕΤΕ να καταγράφει απώλειες 0,43%, την Alpha να υποχωρεί κατά 0,13%, ενώ με κέρδη κινούνται Πειραιώς (+0,6%) και Eurobank (+0,5%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola JBC, της Elvalhalcor, της Ελλάκτωρ και της ΔΕΗ. Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος και της Jumbo.

Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στι ΗΠΑ, αλλά και τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, ενώ αξιολογούν τα μακροοικονομικά στοιχεία για πληθωρισμό και ΑΕΠ σε δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

Οι δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος ώστε να συγκρίνεται με άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο.

«Ο πληθωρισμός είναι και πάλι ελαφρώς αυξημένος, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των υπηρεσιών», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας. 

Οι τιμές των υπηρεσιών ήταν 3,9% υψηλότερες τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από αύξηση 3,4% τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει αρκετά ώστε να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική για να τονωθεί η οικονομία που αγωνίζεται.

Η απόδειξη της αδύναμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο τον Απρίλιο μετά από αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο. Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για την αγορά εργασίας την Τρίτη που έδειξαν μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι κυρίως στραμμένο στις ΗΠΑ και στην ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οπότε η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. 

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed είναι πιθανό να κάνουν πίσω στις προβλέψεις τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, όταν ανακοινώσουν την απόφαση για τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί κολλώδης μέχρι στιγμής φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανάκαμψη με τα μάκρο στο επίκεντρο

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq με οδηγό την Apple

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News