Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 10:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανάκαμψη με τα μάκρο στο επίκεντρο

Ευρωαγορές: Ανάκαμψη με τα μάκρο στο επίκεντρο

Ανοδικά κινούνται οι κυριότερες ευρωαγορές, μετά τις διήμερες απώλειες που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα στον απόηχο των Ευρωεκλογών, με τους επενδυτές να έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια το βράδυ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,4% και ανεβαίνει στις 519,4 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,59% στις 18.475,6 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 -μετά τη διήμερη βουτιά- κερδίζει 0,3% στις 7.814 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% στις 8.199,45 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,69%.

Οι δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος ώστε να συγκρίνεται με άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο.

«Ο πληθωρισμός είναι και πάλι ελαφρώς αυξημένος, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των υπηρεσιών», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας. 

Οι τιμές των υπηρεσιών ήταν 3,9% υψηλότερες τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από αύξηση 3,4% τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει αρκετά ώστε να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική για να τονωθεί η οικονομία που αγωνίζεται.

Η απόδειξη της αδύναμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο τον Απρίλιο μετά από αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο. Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για την αγορά εργασίας την Τρίτη που έδειξαν μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι κυρίως στραμμένο στις ΗΠΑ και στην ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οπότε η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. 

Πάντως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed είναι πιθανό να κάνουν πίσω στις προβλέψεις τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, όταν ανακοινώσουν την απόφαση για τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί κολλώδης μέχρι στιγμής φέτος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News