Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» – Έως 3,4% η απόδοση του γαλλικού 10ετούς

Ομόλογα: Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» – Έως 3,4% η απόδοση του γαλλικού 10ετούς

Το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο άγγιξε ενδοσυνεδριακά σήμερα η απόδοση του γαλλικού 10ετούς, καταγράφοντας άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διακηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 3,338%, προτού «μαζέψει» ελαφρώς την άνοδο. Τη Δευτέρα είχε ενισχυθεί κατά 12 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια 11 μηνών, καθώς ο φόβος και η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα έρχονται να προστεθούν στην ήδη ευάλωτη κατάσταση των δημοσιονομικών της Γαλλίας.

«Οι αγορές ανησυχούν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους», ανέφερε η Σοφία Ορτμαν, αναλύτρια της DZ Bank. Eπίσης, ο οίκος Moody’s έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι εκλογές συνιστούν αρνητικό γεγονός για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και αυτό ενέχει τον κίνδυνο υποβάθμισης του outlook της πιστωληπτικής αξιολόγησης σε αρνητικό από σταθερό εάν επιδεινωθεί η εικόνα του χρέους. 

Ωστόσο, λίγο πριν το κλείσιμο, η άνοδος των γαλλικών αποδόσεων «μάζεψε» για να κλείσει τελικά στο 3,25%. Το spread έναντι των γερμανικών αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στις 62, αφού μάλιστα προς στιγμή ξέφυγε έως τις 68, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο. 

Στις υπόλοιπες αγορές, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε περίπου τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,63%, με τις αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ, στα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαίου και εν συνεχεία στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 3,78%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 3,8% με το spread να ανοίγει στις 114 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,20%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 120 εκατ. ευρώ. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε πάνω απο το 4%, στο 4,097%, με το spread έναντι του γερμανικού να διευρύνεται στις 145 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News