Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1,33% στο Παρίσι – Κυρίαρχος ο φόβος της ακροδεξιάς

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1,33% στο Παρίσι – Κυρίαρχος ο φόβος της ακροδεξιάς

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις τράπεζες να βουλιάζουν, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες απέναντι στο σημερινό σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία, την ώρα που αναμένουν και τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ αύριο το βράδυ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,9%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια δύο εβδομάδων, ενώ σε Ιταλία και Ισπανία οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες 1,9% και 1,6% αντίστοιχα. 

Οι τράπεζες καθοδήγησαν τις ρευστοποιήσεις με τον κλάδο να κλείνει με πτώση 2,2%, διευρύνοντας τις απώλειες της Δευτέρας. 

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 1,33%, διευρύνοντας και αυτός τις απώλειές του από τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του από τη Μαρί Λεπέν. 

«Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει τις εκλογές, τότε αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη για πολλά ευρωπαϊκά σχέδια και για την ενοποίηση της ΕΕ», αναφέρει ο Τόμας Γκέλεν, στρατηγικός αναλυτής της SG Kleinwort Hambros. 

O κλάδος πρώτων υλών, που συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, απώλεσε 2% της αξίας, καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων δέχθηκαν πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο και τις ανησυχίες για τη ζήτηση από την κορυφαία καταναλώτρια βασικών μετάλλων, την Κίνα. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η αγορά εργασίας της Βρετανίας παρουσίασε περισσότερα σημάδια αποθέρμανσης τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας. Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1%. 

Η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην αυριανή συνεδρίαση της Fed, καθώς θα ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News