Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο η Wall Street – Αυξάνεται η αγωνία για τη Fed

Στο κόκκινο η Wall Street – Αυξάνεται η αγωνία για τη Fed

Πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street με την αγωνία για την αυριανή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κορυφώνεται, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,85% στις 38.537,8 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,5% στις 5.333,9 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 0,26% στις 17.185,44 μονάδες.

Σήμερα, ξεκινά η διήμερη συνεδρίασης της Fed και το γεγονός έχει προκαλέσει μια σχετική επιφυλακτικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. Πάντως, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θεωρείται σίγουρο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε υψηλό άνω των δύο δεκαετιών, στο 5,25% έως 5,5%, την Τετάρτη, με αρκετούς αξιωματούχους να έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις πτώσης του πληθωρισμού προς το επίπεδο-στόχο του 2% πριν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. 

Περισσότερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, καθώς και η αποκάλυψη του τελευταίου «dot plot» της τράπεζας, το οποίο περιγράφει πώς οι αξιωματούχοι αναμένουν να εξελιχθεί το κόστος δανεισμού στο μέλλον. 

Η FOMC προέβλεπε τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, όταν δημοσιεύθηκαν για τελευταία φορά οι προβλέψεις της, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να έχουν μειώσει τον αριθμό των μειώσεων που προβλέπουν.

Στον εταιρικό τομέα, η Apple βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ανακοίνωσε συνεργασία με την OpenAI, η οποία θα της επιτρέψει να ενσωματώσει το chatbot ChatGPT της start-up στα προϊόντα της. Η συμφωνία, η οποία αποκαλύφθηκε στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Apple τη Δευτέρα, έρχεται καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης μετά από ένα εντεινόμενο κύμα ενθουσιασμού γύρω από την εκκολαπτόμενη τεχνολογία.

Κατά τα άλλα, η μετοχή της General Motors ενισχύεται άνω του 1% αφού το διοικητικό συμβούλιο του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους 6 δισ. δολαρίων, και η μετοχή της Eli Lilly κερδίζει περίπου 1% αφού το φάρμακο donanemab για τη νόσο Αλτσχάιμερ έλαβε ομόφωνη υποστήριξη από μια επιτροπή του FDA.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News