Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 15:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνει το κλίμα με τις ευρωαγορές στο κόκκινο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνει το κλίμα με τις ευρωαγορές στο κόκκινο

Μεταβλητότητα παρατηρείται στη Λεωφόρο Αθηνών με φόντο τις έντονες απώλειες που καταγράφονται στις ευρωαγορές με αιχμή και πάλι το Παρίσι. Παρά την προσπάθεια για αντίδραση στην έναρξη των συνεδριάσεων, οι ευρωαγορές υπέκυψαν και πάλι στις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την άνοδο ευρωσκεπτικιστών στις Ευρωεκλογές και κυρίως στη Γαλλία μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,25% ενώ την ανιούσα έχουν πάρει από χθες οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων εν μέσω φημών περί παραίτησης του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, τις οποίες ο ίδιος αναγκάστηκε να διαψεύσει. Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,85%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,89%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,93% και ο ιταλικός FTSE MIB κατρακυλά κατά 1,6%.

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε με δυναμική άνοδο αλλά πλέον παλεύει για το πρόσημο με τον Γενικό Δείκτη να διαγράφει τα αρχικά κέρδη και να σημειώνει πτώση 0,24% στις 15:15 με την αξία των συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,09%, ενώ ο μεσαίας κεφαλαιοποίησης χάνει 0,26%.

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 0,39% στις 1.308,13 με την Alpha Βank να χάνει 1,85%, την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,06%, την Πειραιώς να σημειώνει πτώση 0,63% και την ΕΤΕ να ενισχύεται μόλις κατά 0,36%.

 Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Alpha Bank και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, της Quest Συμμετοχών και της Τιτάν.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραµένει σε φάση πώλησης, έχοντας ωστόσο δώσει σοβαρές ελπίδες αντιστροφής τάσης επιστρέφοντας από τα τοπικά χαµηλά των 1.422 µονάδων, επισηµαίνει η Beta Securities στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής». Η µάχη της ανόδου δεν έχει κερδηθεί ακόµη, αφού η αναγκαία συνθήκη προϋποθέτει ανακατάληψη της αντίστασης των 1.464 µονάδων. Παρ’ όλα αυτά, η πτωτική δυναµική έχει αναχαιτιστεί, το αντίπαλο δέος των αγοραστών δήλωσε «παρών» πολύ πριν από τις 1.400 µονάδες και η προοπτική πλέον αρχίζει να γυρίζει υπέρ των αισιόδοξων.

Μπροστά µας άλλωστε έχουµε τις αποκοπές µερισµάτων που συντηρούν την αγορά, έτσι δύσκολα οι µακροπρόθεσµοι επενδυτές θα δώσουν την ευκαιρία σε χαµηλά κλεισίµατα της περιόδου, σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Τρικυμία στα κρατικά ομόλογα εν μέσω φημών για παραίτηση Macron

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News