Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 11:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Δειλή άνοδος – Ανακάμπτει το Παρίσι

Ευρωαγορές: Δειλή άνοδος – Ανακάμπτει το Παρίσι

Μικρή άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μετατοπίζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη στη Fed και την αυριανή απόφαση νομισματικής πολιτικής, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν νωρίτερα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης κερδίζει μόλις 0,06% στις 523,15 μονάδες με ώθηση κυρίως από τον τραπεζικό τομέα. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,13% και στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 0,4% στις 7.925 μονάδες μετά τη χθεσινή βουτιά, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,13%.

Eν τω μεταξύ, η βρετανική εταιρεία εκκίνησης υπολογιστών Raspberry Pi πρόκειται να συγκεντρώσει 166 εκατομμύρια λίρες (211,2 εκατομμύρια δολάρια) από μια αρχική δημόσια προσφορά στο κύριο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η μετοχή της εκτινάσσεται με την αξία της να κυμαίνεται πέριξ των 0,36 λιρών, δηλαδή πολύ πάνω από την αρχική δημόσια προσφορά των 0,28 λιρών, δίνεται σημαντική ώθηση στην αγορά του Λονδίνου.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% από 4,3% σε τριμηνιαία βάση. Η ετήσια αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους τράβηξαν φρένο αλλά διατηρήθηκαν στο 6% τους τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μια πιθανή ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς εξετάζει πότε θα μειώσει τα επιτόκια.

Οι ευρωαγορές υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την ανησυχία για το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού το δεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός σημείωσε ισχυρά κέρδη.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό τεστ για τις αγορές, ειδικά μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής που συνέχισε να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν στενά τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Fed σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη συχνότητα των μειώσεων των επιτοκίων. Οι αγορές τιμολογούν τώρα μόνο μία μείωση επιτοκίων φέτος, τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News