Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε γαλλικό «κλοιό» πιέσεων – Απώλειες 1,4% στο Παρίσι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε γαλλικό «κλοιό» πιέσεων – Απώλειες 1,4% στο Παρίσι

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών όπου το κόμμα του δέχθηκε βαριά ήττα από την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν. 

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,4%, αγγίζοντας χαμηλό τριών μηνών, αφού όμως ενδοσυνεδριακά υποχώρησε περίπου 2,5%. Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole να υποχωρούν μεταξύ 3,6% και 7,5%. 

Σε ελεύθερη πτώση και οι τιμές των γαλλικών κρατικών ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των έξι μηνών, αφού τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κέρδισαν σημαντικό έδαφος στις Ευρωεκλογές. 

Η απρόσμενη απόφαση Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αποτελεί μεγάλο πολιτικό ελιγμό προκειμένου να αντιμετωπίσει την επέλαση της ακροδεξιάς θέτοντας την Μαρί Λεπέν ενώπιον της πολιτικής της ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,4%, όπως και ο IBEX στη Μαδρίτη. 

Oι περισσότεροι κλάδοι του STOXX 600 κινήθηκαν στο «κόκκινο» με τις τράπεζες της Ευρωζώνης να καταγράφουν την χειρότερη επίδοση με πτώση 1,6%, ενώ αντίθετα πετρέλαιο και φυσικό αέριο σημείωσαν κέρδη 0,9%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News