Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 17:12
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Επιφύλαξη με το βλέμμα στη Fed

Wall Street: Επιφύλαξη με το βλέμμα στη Fed

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street μετά τα ισχυρά κέρδη της περασμένης εβδομάδας ενόψει της συνεδρίασης της Fed και των στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα προηγηθούν.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται μόλις -01% στις 38.838,9 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 0,16% στις 5.338,1 μονάδες και τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,26% στις 17.089,14 μονάδες.

Οι επενδυτές δείχνουν επιφυλακτικοί  ενόψει της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Fed την Τετάρτη, οπότε η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ωστόσο, αναμένουν το «σήμα» που θα στείλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για το πόσες μειώσεις επιτοκίων προβλέπονται το 2024, με τις νεότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, από τρεις που προβλεπόταν τον Μάρτιο.

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν τώρα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η απασχόληση τον Μάιο συνέχισε να είναι ανθεκτική.

«Αναμένουμε τώρα συνολικές περικοπές 75 μ.β. φέτος τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε σημείωμα της Παρασκευής. «Αλλά η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν αλλάζει την άποψή μας ότι η ζήτηση για προσλήψεις, και η οικονομία ευρύτερα, επιβραδύνεται και ότι αυτό θα προκαλέσει τελικά την αντίδραση της Fed με μια σειρά περικοπών που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες», πρόσθεσαν.

Την Τετάρτη, εξάλλου, θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτή παραμένουν αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%.

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Nvidia υποχωρεί οριακά μετά την άνοδο 10% που σημείωσε η εταιρεία κατασκευής τσιπ AI την περασμένη εβδομάδα με ώθηση από την ανακοίνωση της διάσπασης 10 προς 1, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντιθέτως, η Southwest Airlines σημειώνει άλμα άνω του 7% μετά από την είδηση ότι η Elliott Investment Management έχει χτίσει θέση αξίας σχεδόν $2 δισ. στην εταιρεία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News