Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 15:32
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ξεπερνά το σοκ κόντρα στην ευρωπαϊκή πτώση

ΧΑ: Ξεπερνά το σοκ κόντρα στην ευρωπαϊκή πτώση

Η εικόνα της ισχυρής πτωτικής τάσης που καταγράφηκε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης ανατράπηκε στην πορεία και πλέον η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται οριακά ανοδικά, παρά την έντονη πτώση που παρατηρείται στις ευρωαγορές στον απόηχο του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

Η άνοδος των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις Ευρωεκλογές έφερε τριγμούς στις ευρωαγορές, αλλά στην Ελλάδα το αποτέλεσμα δεν προμηνύει αστάθεια ή πολιτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, η αγορά επανέρχεται στην ανοδική τάση που είχε καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές μετά την επίσηµη έγκριση του SSM για τα µερίσµατα των τραπεζών και τα θετικά αποτελέσματα.

O Γενικός Δείκτης στις 15:25 διαμορφώνεται στις 1.459,28 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,06% με την αξία των συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.440,91 μονάδες (-1,20%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,39%.

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται πλέον ήπια ανοδικά κατά 0,3%χάρη στα κέρδη της Eurobank (0,8%) και της Πειραιώς (0,24%), ενώ ισχυρή πτώση καταγράφει η Alpha (-1,33%) και η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,29%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Motor Oil και των ΕΛΠΕ.

Στο κόκκινο συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στη Γαλλία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Εμμανουέλ Μακρόν για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών λόγω της βαριάς ήττας στις κάλπες και τη συντριπτική επικράτηση του κόμματος της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό διπλάσιο του κόμματος του Γάλλου προέδρου. 

Το πολιτικό χάος τροφοδότησε τις ανησυχίες σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ το κλίμα είναι βαρύ και στη Γερμανία με το SPD του Όλαφ Σολτς να συγκεντρώνει μόλις 13,9% πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες με 30% και το ακροδεξιό AfD με 15,9%.

Ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 χάνει 1,57% με τις μετοχές των γαλλικών τραπεζών να καταγράφουν κατακόρυφη βουτιά, κυρίως η BNP Paribas με απώλειες άνω του 4% και της Societe Generale με πτώση άνω του 7%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,45%, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,23% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,42%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική τρικυμία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Βουτιά για τις γαλλικές τράπεζες

Στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News