Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Μετεκλογικές αναταράξεις σε ΧΑ και ξένες αγορές – Βουτιά στο Παρίσι

Μετεκλογικές αναταράξεις σε ΧΑ και ξένες αγορές – Βουτιά στο Παρίσι

Με πτώση άνοιξε τη Δευτέρα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχωρούν στον απόηχο του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

Η άνοδος των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις Ευρωεκλογές έφερε τριγμούς στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις αναταράξεις που θα προκαλέσει το αποτέλεσματα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών αλλά και για το πώς οι νέες ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο θα επηρεάσουν τις οικονομικές πολιτικές της Κομισιόν.

Στο ΧΑ, το οποίο το τελευταίο διάστημα ακολουθεί συνήθως τις τάσεις στις ευρωαγορές, ανατρέπεται η δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας που με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές -μετά την επίσηµη έγκριση του SSM για τα µερίσµατα των τραπεζών και τα θετικά αποτελέσματα- επανήλθε σε τροχιά ανόδου προς τις 1.500 μονάδες και τα υψηλά 13 ετών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.446,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,84% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 13 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,64%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 1,58% στις 1.275,36 μονάδες με την Alpha να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 2,3%, την Πειραιώς στο -1,78%, την ΕΤΕ να χάνει 1,5%, ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 1,38%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης,τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo και της Motor Oil. Αντιθέτως, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Τέρνα Ενεργειακή και της Σαράντης.

Βουτιά στη Γαλλία

Οι μεγαλύτερες απώλειες στις ευρωαγορές καταγράφονται στο Παρίσι μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Εμμανουέλ Μακρόν για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μετά τη βαριά ήττα στις κάλπες και τη συντριπτική επικράτηση του κόμματος της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό διπλάσιο του κόμματος του Γάλλου προέδρου. Η κίνησή του χαρακτηρίζεται ως ρίσκο δεδομένου ότι η «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Λεπέν συγκέντρωσε το 31,5% των ψήφων συγκριτικά με την κυβερνώσα συμμαχία του Μακρόν, που έλαβε μόλις 14,6%. Εάν τα ποσοστά του κομματός του στις βουλευτικές εκλογές είναι αντίστοιχα οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. 

Ο Alexandre Hezezez, επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος του Group Richelieu, δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι πιθανό να υποφέρει περισσότερο λόγω της πιθανότητας να αυξηθούν οι ανησυχίες γύρω από τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας. «Ένα συμπέρασμα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στη Γαλλία, και όπως είδε κανείς με την υποβάθμιση της S&P, υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του γαλλικού χρέους», ανέφερε ο Hezez στο Bloomberg. 

«Η αιφνιδιαστική απόφαση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές αυξάνει την αβεβαιότητα, ιδίως καθώς η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια διαδικασία της ΕΕ για υπερβολικά ελλείμματα αργότερα αυτό το μήνα», δήλωσε ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management.

Το πολιτικό χάος τροφοδότησε τις ανησυχίες σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ το κλίμα είναι βαρύ και στη Γερμανία με το SPD του Όλαφ Σολτς να συγκεντρώνει μόλις 13,9% πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες με 30% και το ακροδεξιό AfD με 15,9%.

Ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 χάνει 1,67% με τις μετοχές των γαλλικών τραπεζών να καταγράφουν κατακόρυφη βουτιά, κυρίως η BNP Paribas με απώλειες άνω του 4% και της Societe Generale με πτώση άνω του 5%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,55%, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,65%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,31% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,99%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική τρικυμία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Βουτιά για τις γαλλικές τράπεζες

Στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News