Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Διευρύνεται η άνοδος των αποδόσεων – Στο «σκοτάδι» άφησε την αγορά η ΕΚΤ

Ομόλογα: Διευρύνεται η άνοδος των αποδόσεων – Στο «σκοτάδι» άφησε την αγορά η ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας το Μάιο, σε μία ένδειξη ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε επιτοκιακές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 2,62%, επιταχύνοντας την πορεία ανόδου μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στις ΗΠΑ, ενώ του διετούς εκτινάχθηκε στο 3,08%. Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 3,96% με άνοδο 10 μονάδων βάσης, με το spread στις 133 μονάδες βάσης, όταν στα μέσα Μαρτίου κυμαινόταν στις 115 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ανέβηκε ξανά στο 3,66% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,16%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 51 εκατ. ευρώ. 

Οι αποδόσεις αντέδρασαν ανοδικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η οποία μείωσε μεν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όμως υπογράμμισε τον κίνδυνο του πληθωρισμού με ένα δ.σ. να είναι άκρως διηρημένο, καθώς τα «γεράκια» κατέστησαν σαφές ότι δεν αναμένονται γρήγορα νέες επιτοκιακές μειώσεις. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News