Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 14:02
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδος στο ρελαντί κόντρα στις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδος στο ρελαντί κόντρα στις ευρωαγορές

Aνοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας στα επίπεδα των 1.460 μονάδων, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Η ελληνική αγορά κινείται κόντρα στις ευρωαγορές που υποχωρούν καθώς τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σκιάζουν την απόφαση για μείωση των επιτοκίων, η οποία είχε ήδη προεξοφληθεί. Την ίδια ώρα, ήπια πτωτικά κινούνται και οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία όμως είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:00, διαμορφώνεται στις 1.458,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,41% με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 32 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,58%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,34%.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται των κερδών με 1,47% και τις 1.293 μονάδες χάρη στο άλμα 2,42% της ΕΤΕ και την ισχυρή άνοδο της Eurobank (+1,59%), ενώ πιο ήπια ανοδικά κινούνται Alpha και πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas και της Τιτάν. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, του ΟΛΠ και της Lamda Development.

Σημαντική ώθηση στην αγορά έδωσαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ που έδειξαν ανάπτυξη 2,1% το α’ τρίμηνο, ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Παράλληλα, μια ακόμα θετική έκθεση για τις τράπεζες ήρθε από την Axia Research, η οποία σημειώνει πως το πράσινο φως που έδωσε ο SSM να κοπούν μερίσματα έπειτα από 16 χρόνια θα αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω άνοδο των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο Πέτρος Στεριώτης, µέλος της Διεθνούς Οµοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, το ορόσηµο των 1.500 µονάδων συνεχίζει να «στοιχειώνει» και να προβληµατίζει τον Γενικό Δείκτη. «Χαµένη ευκαιρία θα λέγαµε για τον Γενικό Δείκτη η µη οριστική υπέρβαση του εν λόγω υψηλού 13 ετών και η έστω και από χαώδη απόσταση παρακολούθηση των ρεκόρ που σηµειώνουν οι ξένοι δείκτες», σηµειώνει. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που καταγράφει διακυµάνσεις πέριξ των 100 δισ. ευρώ.

Βραχυπρόθεσµα αναµένεται η ετυµηγορία της κάλπης και όσα θα δροµολογηθούν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό από βδοµάδα. Σε ό,τι αφορά το επόµενο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα κληθεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση µιας ανταγωνιστικότερης ευρωπαϊκής οικονοµίας και ενώ αυτές τις ώρες οι αγορές αξιολογούν τις χθεσινές επιτοκιακές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Axia: Βγήκαν από την κρίση οι τράπεζες – Περιθώριο για άνοδο και αυξημένα μερίσματα

Με 2,1% «έτρεξε» η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News