Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο

Μικρές διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τους πωλητές να παίρνουν κεφάλι, εν μέσω διορθωτικής τάσης στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σκιάζουν την απόφαση για μείωση των επιτοκίων, την οποία είχαν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.451 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,12% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,47%.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ήπια ανοδικά χάρη στην άνοδο της ΕΤΕ κατά 0,92%, ενώ στο κόκκινο διαπραγματεύονται οι Alpha (-0,85%), Πειραιώς (-0,45%) και Eurobank (-0,4%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco, της Coca Cola HBC και των ΕΛΠΕ.

Την ίδια ώρα, ήπια πτωτικά κινούνται και οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, παρά τις έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Έτσι, το βασικό τραπεζικό επιτόκιο στην ευρωζώνη των 20 χωρών διαμορφώνεται στο 3,75%, από το ύψος ρεκόρ του 4% που ήταν πριν.

Όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο Πέτρος Στεριώτης, µέλος της Διεθνούς Οµοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, το ορόσηµο των 1.500 µονάδων συνεχίζει να «στοιχειώνει» και να προβληµατίζει τον Γενικό Δείκτη. «Χαµένη ευκαιρία θα λέγαµε για τον Γενικό Δείκτη η µη οριστική υπέρβαση του εν λόγω υψηλού 13 ετών και η έστω και από χαώδη απόσταση παρακολούθηση των ρεκόρ που σηµειώνουν οι ξένοι δείκτες», σηµειώνει. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που καταγράφει διακυµάνσεις πέριξ των 100 δισ. ευρώ.

Βραχυπρόθεσµα αναµένεται η ετυµηγορία της κάλπης και όσα θα δροµολογηθούν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό από βδοµάδα. Σε ό,τι αφορά το επόµενο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα κληθεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση µιας ανταγωνιστικότερης ευρωπαϊκής οικονοµίας και ενώ αυτές τις ώρες οι αγορές αξιολογούν τις χθεσινές επιτοκιακές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα και οριακές μεταβολές

Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Πώς η μερισματική απόδοση θα φτάσει από το 4% στο 10%

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News