Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Άφησε τις αγορές να μαντέψουν την επόμενη κίνηση – Άνοδος αποδόσεων

ΕΚΤ: Άφησε τις αγορές να μαντέψουν την επόμενη κίνηση – Άνοδος αποδόσεων

H EKT προχώρησε μεν στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, όπως είχε υποσχεθεί, όμως άφησε τους επενδυτές να διερωτώνται για το ποιά θα είναι η επόμενη κίνησή της με τον πληθωρισμό να χρειάζεται πλέον περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο στόχο του 2%. 

Ενώ μείωσε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, η προς τα πάνω αναθεώρηση του πληθωρισμού για το επόμενο έτος στο 2,2% από 2%, προκάλεσε έκπληξη στους επενδυτές και αυτό αποτυπώθηκε τα μέγιστα στην αγορά κρατικών ομολόγων. 

Μάλιστα, πέντε πηγές εκ των έσω της ΕΚΤ ανέφεραν στο Reuters ότι είναι απίθανη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, στον απόηχο των ισχυρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό, αυτοί οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν μετατοπίσει την προσοχή τους στη συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΚΤ θα ανανεώσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Μία μάλιστα πηγή ανέφερε ότι η επιτοκιακή μείωση το Σεπτέμβριο θα είναι δικαιολογημένη εάν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2025 παραμείνουν σε ένα επίπεδο μεταξύ 1,9% και 2%.

Ανοδική η κίνηση των αποδόσεων 

Οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν με την αγορά να έχει μπροστά της ένα πέπλο αβεβαιότητας για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,55%, ενώ στη διετία επέστρεψε οριακά πάνω από το 3%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας ενισχύθηκε επίσης έξι μονάδες βάσης, στο 3,87%, ενώ το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών διαμορφώθηκε στις 131 μονάδες βάσης. Στην ελληνική 10ετία, το κόστος δανεισμού ανέβηκε στο 3,59% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,09%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ενισχύθηκε στα 132 εκατ. ευρώ. 

«Το ανακοινωθέν δίδει σαφώς λιγότερες κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη κίνηση. Υπό αυτή την έννοια, ο άμεσος τόνος από την ΕΚΤ είναι γερακίσιος. Δεν μοιάζει για κεντρική τράπεζα που βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια», αναφέρει ο Μάρκ Γουόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. 

Oι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο, και τώρα δίδουν μία πιθανότητα περίπου 40% για δύο ακόμη μειώσεις έως το τέλος του έτους. 

Χαμηλότερα από τα υψηλά της συνεδρίασης οι μετοχές

Η απογοήτευση από την απροθυμία της ΕΚΤ να δώσει κατευθυντήρια γραμμή για τους επόμενους μήνες αποτυπώνεται και στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε μεν με άνοδο 0,7%, όμως πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης, με κινητήρια δύναμη τις τράπεζες, την τεχνολογία και την υγεία. 

Το σκοτάδι που άφησε η ΕΚΤ για τις επόμενες κινήσεις της αντικατοπτρίζεται στην επίδοση των κλάδων που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από την πορεία των επιτοκίων, κοινής ωφελείας και real estate, που συγκαταλέγονται στους τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες της σημερινής συνεδρίασης. 

“Ουσιαστικά, η ΕΚΤ περιορίστηκε σήμερα σε μία μείωση των επιτοκίων, μία κίνηση που μείωσε κάπως την αξιοπιστία της σε σχέση με την εξάρτησή της από τα στοιχεία», αναφέρει ο διαχειριστής πλούτου της RBC, Μπρούιν Ντόλφιν. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθοδήγησαν τα κέρδη, αυξανόμενες 1,7%, ενώ ο κλάδος υγείας προσέφερε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση με κέρδη 1,4%, καθώς η μετοχή της Novo Nordisk ενισχύθηκε περίπου 4% αγγίζοντας ιστορικό υψηλό. Οι μετοχές τεχνολογίας κατέγραψαν κέρδη 1,2%, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000, με τη γερμανική SAP να ενισχύεται 3,6%, από τη στιγμή που ο οικονομικός διευθυντής της έδωσε μία ενθαρρυντική κατεύθυνση για τις προοπτικές του 2026 και 2027. Η μετοχή της γνώρισε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του DAX 40 στην Φρανκφούρτη.

Από τις υπόλοιπες αγορές, οι τιμές πετρελαίου πρόσθεσαν ένα δολάριο, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, με την τιμή brent πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και την τιμή αργού πάνω από τα 75 δολάρια. 

Το ευρώ κινήθηκε στο 1,0880 έναντι του δολαρίου, αν και αμέσως μετά το ανακοινωθέν της ΕΚΤ προσέγγισε το 1,09, χωρίς να απέχει και πολύ από το υψηλό του 1,0916 που άγγιξε στη αρχή της εβδομάδας. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Αβεβαιότητα για τις επόμενες μειώσεις – Θα υπάρξουν αναταράξεις

ΕΚΤ: Πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2019 – Κατά 0,25%

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News